ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Ιερή γνωριμία» Μπουζιάνη – γκραφιτάδων

«Ιερή γνωριμία» Μπουζιάνη – γκραφιτάδων

Απέξω μοιάζει με μικρογραφία του Μουσείου Μπενάκη, με την ξύλινη επένδυση και τις μεταλλικές λεπτομέρειες. Το Δημοτικό Μουσείο Μπουζιάνη, ωστόσο, είναι πολύ πιο… σπιτικό. Αρχικά γειτονεύει με το όμορφο κτίριο στο οποίο ο σπουδαίος Ελληνας εξπρεσιονιστής πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και δημιούργησε πολλά από τα έργα του. Επιπλέον, οι κάτοικοι αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι της περιοχής το φροντίζουν σαν δικό τους σπίτι, «είναι το μουσείο τους», όπως μου εξηγεί ο Φοίβος Κυπραίος, υπεύθυνος του χώρου και επιμελητής της νέας έκθεσης, «Ιερή γνωριμία», που τρέχει εδώ και μερικές μέρες εκεί.

Το καλό με το συγκεκριμένο «σπίτι» είναι πως αποδεικνύεται φιλόξενο και ανοιχτό σε καινούργιες ιδέες, όπως αυτές που κομίζουν οι νέοι καλλιτέχνες του δρόμου. Μία ομάδα από αυτούς πέρασε περίπου 15 μέρες στο μουσείο, δημιουργώντας επί τόπου μια σειρά από graffiti, εμπνευσμένα από το εικαστικό σύμπαν του Γιώργου Μπουζιάνη. «Ο Μπουζιάνης ήταν εξπρεσιονιστής, σε καμία περίπτωση όμως δεν μείωνε την ανθρώπινη φιγούρα – νομίζω, μάλιστα, ότι το έργο του ταιριάζει με το στυλ των γκραφιτάδων. Με αυτήν την έκθεση ελπίζουμε να προσελκύσουμε κόσμο στο μουσείο, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες δεν θα ερχόταν», λέει ο κ. Κυπραίος, καθώς μου συστήνει τα έργα των καλλιτεχνών.

Στη μια αίθουσα οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μια τεράστια σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα· από ιπτάμενα σπίτια και ψάρια μέχρι ένα βανάκι-παγωτατζίδικο και αποσπάσματα από γράμματα του Μπουζιάνη. Διάσπαρτες στο ονειρικό τοπίο εμφανίζονται μορφές ξεσηκωμένες από το έργο του: αυτοπροσωπογραφίες, πορτρέτα και απλά σκίτσα αποκτούν νέα ταυτότητα μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο πηγάζει από τη δημιουργική φαντασία των σύγχρονων θαυμαστών τους. Στο διπλανό δωμάτιο οι παρεμβάσεις είναι λιγότερο συνθετικές, εξίσου όμως ευρηματικές και ρηξικέλευθες. Μια αυτοπροσωπογραφία των 15 εκατοστών, για παράδειγμα, έχει μετατραπεί σε μεγάλων διαστάσεων πάνελ, που θα μπορούσε άνετα να συναντήσει κανείς στους τοίχους της Αθήνας, ενώ οι νεκρές φύσεις έχουν αποκτήσει μια πιο… ποπ διάθεση.

«Η αλήθεια είναι πως όταν προσκαλέσαμε τους street artists να δουλέψουν εδώ, περιμέναμε μια κάπως χαλαρή διάθεση, μια ατμόσφαιρα πάρτι ίσως, όμως τελικά όλοι αποδείχτηκαν φοβερά αφοσιωμένοι και σοβαροί σε αυτό που έκαναν. Η μόνη διαφορά με τους κλασικούς εικαστικούς είναι πως υπήρχε μια κάπως “πανκ” ροή, τόσο στον τρόπο επιλογής των θεμάτων όσο και στη λειτουργία της ομάδας». Ο ίδιος ο κ. Κυπραίος είναι λάτρης της τέχνης του δρόμου και του graffiti. Οπως μου επισημαίνει ξανά και ξανά, δεν θα μπορούσε να μεταφέρει αυτήν του την αγάπη στη συγκεκριμένη έκθεση, αν δεν υπήρχε η υποστήριξη και η ελευθερία που παρέχει Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Μιχαήλ Σταυριανουδάκης.

​​Εκθεση, «Ιερή γνωριμία», μέχρι τις 7/6, οδός Γ. Μπουζιάνη 27