Ο ύπνος στην τέχνη και στην καθημερινότητα

Ο ύπνος στην τέχνη και στην καθημερινότητα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους της κεντρικής έκθεσης του «Υπνος Project», στο μείον 1 της Στέγης, το απόλυτο μαύρο εξαφανίζει τα όρια του χώρου. Οι επιμελητές της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης και Γιώργος Τζιρτζιλάκης, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο «Flux», προσέδωσαν στον χώρο την αίσθηση του αποπροσανατολισμού, της απώλειας του εδάφους, όπως γίνεται στα όνειρα. Φωτεινές νησίδες αποτελούν τα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που εκκινούν από τον 19ο αιώνα και οι αναθέσεις σε σύγχρονους δημιουργούς που σχετίζονται με τις διάφορες πτυχές του ύπνου, του σώματος και των ονείρων.

«Επιλέξαμε θησαυρούς της νεοελληνικής τέχνης που ξεφεύγουν από την ελληνικότητα και δείχνουν ότι η ελληνική τέχνη ήταν μέρος ενός διεθνούς διαλόγου. Για παράδειγμα, από τα έργα του Γύζη επιλέξαμε σχέδια που έκανε για την εικονογράφηση ενός διηγήματος του Βικέλα, τα οποία αναδεικνύουν την ύπαρξη μιας διαφορετικής γλώσσας της εποχής», λέει στην «Κ» ο κ. Τραμπούλης.

Η κεντρική έκθεση, που πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, αναπτύσσεται επίσης και στην οικία Ορφανίδη, όπου στεγάζεται η έδρα του Ιδρύματος Ωνάση, επί της Λεωφόρου Αμαλίας, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό με έργα σύγχρονης τέχνης. Εκεί τα έργα «εισέβαλαν» σε έναν χώρο που διατηρεί αναλλοίωτη μια ταυτότητα αισθητικής των αρχών του 20ού αιώνα. «Προσπαθήσαμε να υπομνηματίσουμε τον χώρο με σύγχρονα έργα, σε διαφορετικές συνθήκες διαλόγου. Εκεί εκτίθεται και το χειρόγραφο από το ερωτικό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη “Ηρθε για να διαβάσει”, στο οποίο ο ποιητής παρατηρεί έναν νέο που αποκοιμήθηκε την ώρα που διάβαζε», σημειώνει ο κ. Τραμπούλης. Ο ίδιος μας εξομολογείται ότι δεν κοιμάται καλά –το άγχος του πρότζεκτ είναι ένας λόγος– και υπογραμμίζει ότι μέσα από τα έργα διακρίνονται τόσο η σχέση του καλλιτέχνη και της κοινωνίας της εποχής με τον ίδιο τον ύπνο, το σώμα, τη σεξουαλικότητα, όσο και μια πολιτική σχέση που δεν σέβεται τον ιδιωτικό χώρο, όπως, για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι, που συνήθως καταλήγει στον ύπνο πάνω σε έναν ανοικτό υπολογιστή.

​​«Υπνος Project» στη Στέγη. Από 18 Απριλίου έως 19 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή