Σωσίβιο για τον πολιτισμό το νέο ΕΣΠΑ

Σωσίβιο για τον πολιτισμό το νέο ΕΣΠΑ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθυστερήσεις, ο χαμένος χρόνος των πρώτων μηνών της νέας κυβέρνησης, η εφαρμογή του νέου Οργανισμού, οι περιορισμοί προσλήψεων, η αστοχία μελετών, τα capital controls ήταν ορισμένα από τα βασικά εμπόδια της πορείας των έργων στον χώρο του πολιτισμού. Πολλά ολοκληρώθηκαν, υπάρχουν όμως και 15 έργα από το ΕΣΠΑ 2013-2017 τα οποία μετακινούνται στη νέα προγραμματική περίοδο με τη μορφή phasing (τμηματοποιημένα) είτε μεταφερόμενα.

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μεταφέρονται το ΜΕΛΤ, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, ο ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος (Κοττάκη) στην Πλάκα, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων, επίσης τα: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα ποτέ δεν λάμβανε πολλά χρήματα (θυμίζουμε πως στον προϋπολογισμό για το 2016 έχουν προβλεφθεί συνολικά 333 εκατ. ευρώ), είναι σαφές ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί τη νέα ελπίδα του πολιτισμού. Πολύ περισσότερο που η νέα προγραμματική περίοδο δεν εστιάζει όπως ήταν γνωστό στις υποδομές (ανέγερση μουσείων, αναστηλώσεις, συντήρηση κ.ά.), αλλά κυρίως στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τις συνέργειες με τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα των νέων, την έρευνα, την ανάδειξη του επιστημονικού έργου κ.ά.).

Στα νέα προγράμματα είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στην ημερίδα για τη μετάβαση του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε αλλά και τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος, υπάρχουν δράσεις για νέους δημιουργούς που μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση αλλά και τις νέες τεχνολογίες στον πολιτισμό. Για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού ειδικότερα, δρομολογήθηκε η χαρτογράφηση των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στην Ελλάδα, ενώ στις δράσεις στήριξης επιχειρηματικότητας που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ, εντάσσεται και η δημιουργία «θερμοκοιτίδας πολιτισμού» όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία θα βρει στέγη στο «Ακροπόλ Παλάς».

Την περίοδο 2007-2013 πραγματοποιήθηκαν 653 έργα πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 595 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων να κυμαίνεται στο 93% και είναι αλήθεια ότι πολλά θα είχαν μείνει πίσω αν δεν τα «έτρεχε» επί θητείας της η τέως γ.γ. Λίνα Μενδώνη με τη βοήθεια του προσωπικού των αποδυναμωμένων υπηρεσιών. Τώρα, ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ –παρότι τον πρώτο λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν οι περιφέρειες– είναι το στοίχημα σε μια χώρα που όλα καταρρέουν. Σημαντικό μέρος των πόρων θα δοθεί σε παρεμβάσεις που διασυνδέονται με έργα προηγούμενων περιόδων, αναβάθμιση υπηρεσιών, δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτισμού – τουρισμού – περιβάλλοντος, οι περιφέρειες δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση χώρων και υποδομών που θα συνδυαστούν με την αξιοποίηση σημαντικών φυσικών και τουριστικών πόρων. Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια που η κάνουλα ήταν ανοιχτή, τα έργα υποδομών τα οποία θα χρηματοδοτηθούν είναι λίγα με χαμηλό προϋπολογισμό, «λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Τομέας Πολιτισμού περιλαμβάνεται στην ίδια Επενδυτική Προτεραιότητα μαζί με το περιβάλλον και τον τουρισμό, χωρίς προκαθορισμένους πόρους για κάθε τομέα», όπως είπε στην ημερίδα η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τις Υπηρεσίες του υπουργείου να προτείνουν ορθά σχεδιασμένα και ώριμα έργα προκειμένου να διεκδικήσουν τους πόρους σε κάθε πρόσκληση, όχι πάντα κατά αποκλειστικότητα αλλά από κοινού με άλλους φορείς.

Οι πρώτες δράσεις

Από τον Δεκέμβριο του 2014 η Κομισιόν ενέκρινε τα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα (13 περιφερειακά και 7 τομεακά) και γνωρίζαμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να διεκδικήσει πόρους από το σύνολο των Προγραμμάτων. Οι πρώτες δράσεις που προκήρυξε το υπουργείο Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού είναι οι: αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, «Νεοφυής επιχειρηματικότητα», αναβάθμιση Μικρών Επιχειρήσεων. Η θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων που υποστηρίζει θερμά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, θα βρει στέγη στο «Ακροπόλ» της οδού Πατησίων με σκοπό να προσφέρει χώρους ανάπτυξης συνεργασιών και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης.

Στόχος για τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξανδρο Χαρίτση, είναι να υλοποιηθούν μέσω των έργων, δράσεις με προστιθέμενη αξία για τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και την κοινωνία. Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργος Ιωαννίδης, ανακοίνωσε την ενίσχυση φεστιβάλ κινηματογράφου, ντοκιμαντέρ και animation.

Ομως, από τις πιο καινοτόμες δράσεις είναι αυτές που σχεδιάζονται στον τομέα της έρευνας. Το ΥΠΠΟΑ ετοιμάζει πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας εργαστηρίων συντήρησης ανοιχτής θέασης και ανασκαφών ως έκθεμα, που θα είναι επισκέψιμα από το κοινό υπό προϋποθέσεις.

Αρκεί να μη χαθεί πάλι χρόνος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή