Έκθεση “Spiritual Materialism” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Έκθεση “Spiritual Materialism” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

17.05.2016 – 23.07.2016

Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.

Πίσω από κάθε δημιουργία, αυτό που την στηρίζει σαν αψίδα, είναι η πίστη. Όταν κάποιος πιστεύει, τότε γίνονται θαύματα.

Henry Miller

Ιδανικά, θα έπρεπε να τραγουδάμε για την τέχνη… μαζί με κάποιον άλλο…

Γιώργος Λάππας

Σε κάθε κοσμογονία, σε κάθε μοντέλο που αφορά στην γέννησή μας, υπάρχουν πάντα δύο αρχές που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση μεταξύ τους: το φως και το σκοτάδι, η τυραννία και η ελευθερία, το πνεύμα και ο υλισμός.

Το να ακολουθείς πιστά το πνευματικό μονοπάτι είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία, ακριβώς όπως είναι και το να απολαμβάνεις την καθημερινότητα. Με κάποιο τρόπο, ορισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες φαίνεται να γνωρίζουν τις διαδρομές που οδηγούν στο κάλπικο και στην (αυτό-)εξαπάτηση. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, είναι όλοι αληθινοί φάροι θάρρους και πίστης, πέρα ​​από τα εξειδικευμένα ταλέντα τους. Ίσως αυτό να είναι το αποτέλεσμα μερικών μπερδεμένων καλωδίων στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους ή  ίσως είναι το αποτέλεσμα μιας ηλιόλουστης παιδικής ηλικίας, ποιος μπορεί να ξέρει… Η τέχνη είναι οδηγός της δημιουργίας και της πίστης στην αδιάκοπη ζύμωση ζωής και θανάτου.

Αυτό ακριβώς είναι το κοινό στοιχείο με τις ζωοποιούς διεργασίες των Αβοριγίνων Αυστραλών των νησιών Tiwi. Η δημιουργία της τέχνης τους βοηθά να μεταμορφώσουν και να αξιοποιήσουν αυτό που ήδη υπάρχει μέσα τους.

Για την επιμέλεια αυτού του εικαστικού διαλόγου ο Δημήτρης Αντωνίτσης χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν νοητό χώρο για εσωτερική ανάπτυξη και πνευματική υπέρβαση, το ισοδύναμο μιας προσευχής. Αυτό χρειάζεται τώρα ο κόσμος (της τέχνης): χώρο για να παρατηρήσουμε τον συνάνθρωπό μας, την ψυχή μας, και τις τόσες διαφορετικές φωνές.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Δημήτριος Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Ιωάννης Καρδαμάτης, Γιώργος Λάππας, Χρήστος Ραφτόπουλος, Ανώνυμος, Carol Puruntatameri, Paulina Puruntatameri, Jacqueline Puruntatameri, Cornelia Tipuamantumirri, Susan Wanji Wanji, Jane Margaret Tipuamantumirri, Karina Coombes, Miriam Stasi

Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Αντωνίτσης

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Αρματωλών & Κλεφτών 48, 11471 Αθήνα

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή