Είσοδος, παραμονή, έξοδος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας κάνουμε μια λογική υπόθεση. Ποιες εικόνες θα διάλεγε ο ιστορικός του μέλλοντος για να περιγράψει τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα; Θα ήταν αδιανόητο να μη συμπεριλάβει εκείνες που αποτυπώνουν το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι περνούν από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη, ως ένα από τα κυριότερα ζητήματα της εποχής της παγκοσμιοποίησης.

Υπό αυτήν την έννοια, η έκθεση με τις εξαιρετικές λήψεις οκτώ Ελλήνων φωτορεπόρτερ που μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη – Solidarity Now», δεν είναι η εικονογράφηση μιας οδύσσειας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι η τεκμηρίωση ενός ιστορικού κεφαλαίου στο οποίο εμείς οι Ελληνες είμαστε συμπρωταγωνιστές.

Στόχος του αφιερώματος είναι να κατανοήσει ο θεατής τα βήματα της διαδρομής που έχουν κάνει οι πρόσφυγες πριν πατήσουν στο έδαφός μας. Και στην αφήγηση αυτή οι λήψεις των σπουδαίων φωτορεπόρτερ Ενρι Τσανάι, Γιάννη Μπεχράκη, Αγγελου Τζωρτζίνη, Γιώργου Μουτάφη, Μυρτούς Παπαδοπούλου, Ορέστη Σεφέρογλου, Αλκη Κωνσταντινίδη και Χλόης Κριθαρά – Devinne είναι η πιο σπαρακτική περιγραφή του παράτολμου εγχειρήματος. Σχεδόν όλες έχουν ανθρωπιά και ομορφιά, αλλά και μια αλήθεια που μοιάζει με γροθιά στο στομάχι. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρόσφατα ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Αλκης Κωνσταντινίδης –καθώς και ο Αλέξανδρος Αβραμίδης– έλαβαν το βραβείο Pulitzer 2016 στην κατηγορία Εκτακτης Επικαιρότητας, για την καταγραφή και την αποτύπωση της προσφυγικής κρίσης. Τρεις είναι οι ενότητες της έκθεσης που δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος. Είσοδος: Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες· παραμονή: κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας· έξοδος: Ειδομένη.

Παράλληλα θα προβάλλεται στο πλαίσιο της έκθεσης και το ντοκιμαντέρ του Χρόνη Πεχλιβανίδη «Refugee Highway». Επίσης θα μεταδίδονται και πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα από στιγμές διάσωσης. Μέχρι τις 29/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή