Με μεγάλη επιτυχία τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα στα Ιωάννινα

Με μεγάλη επιτυχία τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα στα Ιωάννινα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα που στήθηκε  στη μνήμη του φιλέλληνα-ποιητή Λόρδου Βύρωνα στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας Ιωαννίνων.

Στην γεμάτη πλατεία, ενώπιων των τοπικών αρχών και του κοινού, ο δωρητής Μιχάλης Κατσουλίδης με τη βοήθεια της μικρής Γεωργίας Παπαγεωργίου που ήταν ντυμένη με τοπική φορεσιά, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Νίκος Γεωργίου.

Η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού, σχολιάζει την δημιουργία του Λόρδου Βύρωνα, που πλέον κοσμεί την πλατεία της Ζίτσας, "Αποτυπώνοντας στο γλυπτό του Λόρδου Βύρωνα το ιδεώδες του Ρομαντικού ποιητή, ο Νίκος Γεωργίου θέτει το ζήτημα του ιδανικού ήρωα και ταυτόχρονα αιχμαλωτίζει την ιδέα του ελεύθερου πνεύματος που υπήρξε ο Βύρων. Ο Λόρδος Βύρων που ταυτίζεται ως τις μέρες μας με το πρότυπο του Δυτικού Πνεύματος, του ανοιχτού βλέμματος και της γενναίας καρδιάς, παραπέμποντας ταυτόχρονα σε έναν ιδανικό εραστή των τεχνών και του κάλλους, δεν μπορεί παρά να ενταχθεί απόλυτα στη διαχρονική κλασική θεματολογία του καλλιτέχνη".

Με μεγάλη επιτυχία τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα στα Ιωάννινα-1

Η τοπική κοινότητα παρακολούθησε την τελετή των αποκαλυπτηρίων με ενθουσιασμό καθώς παρουσιάστηκε η εξαιρετική γλυπτική δημιουργία του Νίκου Γεωργίου προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος,  «Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το ζεύγος Έβελυν και Μιχάλη Κατσουλίδη που χρηματοδότησε με δωρεά προς την τοπική κοινότητα την κατασκευή της προτομής του Λόρδου Βύρωνα, από τον αξιόλογο γλύπτη Νικό Γεωργίου, που από σήμερα θα δεσπόζει και θα κοσμεί το χώρο αυτό».

Ο Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που σήμερα  ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Η διαδικασία -χρονοβόρα και επίπονη, αποτελεί την επιτομή της δημιουργίας. Αγάλματα υπερβατικής κλίμακας, προτομές και εκκλησιαστικά έργα, είναι δημιουργήματα φτιαγμένα από την πολυετή εμπειρία και την καθοδήγηση που πήρε  από τον βραβευμένο πορτρετίστα πατέρα του Ιωάννη Γεωργίου σε μικρή ηλικία.

www.greek-sculptor.eu

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή