Τα πολλαπλάσια της μοναδικότητας

Τα πολλαπλάσια της μοναδικότητας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι το ένα; Τι σημαίνει, άραγε, μοναδικότητα; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ενός και του μόνου; Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι καθόλου καινούργια, αλλά είναι παρόντα• αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, σημαίνει ότι είτε αυτά τα ερώτημα δεν έχουν απαντηθεί ακόμα (με έμφαση στο «ακόμα») είτε θα παραμείνουν αδιάγνωστα. Στο μεταξύ, η σύγχρονη τέχνη πειραματίζεται με τις έννοιες ακόμα (με έμφαση, πάλι, στο «ακόμα») και θραυσματικά, είτε με διάρκεια είτε στιγμιαία, ερμηνεύει το ένα, τη μοναδικότητα και τα συναφή με όλα τα εργαλεία και τα μέσα που διαθέτει. Η έκθεση «Multiples» είναι μία, ας μου επιτραπεί, αναπαράσταση των διεργασιών της σύγχρονης τέχνης, εγχώριας και διεθνούς, σχετικά με την έννοια και την ιδέα του έργου που σπάει τα όρια της μοναδικότητας, μέσω του πολλαπλασιασμού με εργαλεία και μέσα πέραν του πρώτου και μέχρι πρότινος μοναδικού έργου.

Οι 22 καλλιτέχνες καταδεικνύουν τις πολλές και διαφορετικές εκδοχές του ενός έργου, μια εικαστική πρόταση που πραγματοποιείται με τη συνθήκη αντιτύπων σε οποιοδήποτε υλικό και μέσο έχει επιλέξει ο κάθε καλλιτέχνης. Το αντίγραφο, δε, εν προκειμένω, μπορεί να έχει γίνει με τη χρήση της τεχνολογίας και με μηχανικά μέσα ή να είναι μια αναπαραγωγή με το χέρι. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Εοζέν Αγκοπιάν, Αντωνάκης, Χρύσα Βουδούρογλου,  Βασίλης Γεροδήμος, Γιάννης Γκανάς, Μαρία Ευσταθίου, Βασίλης Ζωγράφος, Λίζη Καλλιγά, Απόστολος Καραστεργίου, Πέγκυ Κλιάφα, Ηλίας Κοέν, Πάνος Κουλουράς, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Ελεάννα Μαρτίνου, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Δαυίδ Σαμπεθάι, Κύριλλος Σαρρής, Μαρία Φραγκουδάκη και Γιώργος Χατζημιχάλης.

Τα έργα τους, που εκτίθενται από τις 15 Ιουνίου, δημιουργήθηκαν με κεντρικό συστατικό την ελευθερία που έχει ο σύγχρονος καλλιτέχνης στη χρήση των μέσων, η οποία του παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργεί έργα εκτός συγκεκριμένων πλαισίων, μπορεί δηλαδή να ζωγραφίζει σε καμβά ή να χρησιμοποιεί το υλικό αυτό για να φτιάξει κάτι άλλο, κάτι που να ξεφεύγει  του αρχικού μέσου, να κάνει φωτογραφία, βίντεο, χαρακτική, γλυπτά, happenings, artists’ books  και πολλά άλλα.  Η γκαλερί Eleftheria Tseliou με την έκθεση αυτή διαρρηγνύει βεβαιότητες και (δήθεν ή αληθινές) μοναδικότητες και μας καλεί σε έναν πολλαπλασιαστικό κόσμο, όπου η ομοιότητα δεν είναι απαραίτητη, ακόμη κι όταν στέκεται «κάπου εκεί», κρυμμένη στα multiples του πρώτου και ενός. 

Eleftheria Tseliou gallery, Ηρακλείτου 3, Kολωνάκι, Διάρκεια έκθεσης έως 15 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Tρίτη-Παρασκευή 12.00-20.00, Σάββατο: 12.00-15.00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή