ΔΕΣΤΕ, 33 καλλιτέχνες για τα 33 χρόνια

ΔΕΣΤΕ, 33 καλλιτέχνες για τα 33 χρόνια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1983 ο Δάκης Ιωάννου αποφάσιζε να ιδρύσει το «ΔΕΣΤΕ», η Ελλάδα δεν είχε σχεδόν καμιά ευκαιρία να ζήσει από κοντά την έκρηξη που θα γινόταν εκείνη τη δεκαετία στη σύγχρονη διεθνή εικαστική δημιουργία. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι στα 33 χρόνια της ζωής του, υπήρξε ο πλέον σημαντικός φορέας στον τομέα αυτόν στην Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ακόμα ταλαιπωρείται με τη στέγη του, ενώ το ΝΕΟΝ ήρθε αρκετά αργότερα.

Με αφορμή τα τριακοστά τρίτα γενέθλια παρουσιάζει την έκθεση «The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές» σε μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μιας νέας γενιάς 33 Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που εργάζονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είναι ηλικίας μόλις 25-35 ετών. Η επιλογή τους έγινε από τους επιμελητές του New Museum Gary Carrion-Murayari και Helga Christoffersen με βάση τη δική τους έρευνα και τις προτάσεις μιας ομάδας είκοσι και πλέον επιμελητών, καλλιτεχνών και συγγραφέων. Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες καλλιτεχνών της έκθεσης υιοθετούν ποικίλες προσεγγίσεις και τρόπους συμμετοχής στον κόσμο γύρω τους.

Το έργο τους αγγίζει θέματα κάθε είδους, από την ιστορική μνήμη και τις αλλαγές στις απόψεις περί πολιτισμικής ταυτότητας μέχρι την πολιτική της αρχιτεκτονικής και των υποδομών, τις επιφάνειες και τις ροές του ψηφιακού χώρου. Αντί να μείνουν αδρανείς στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής εργασιακής και κοινωνικής επισφάλειας, οι δημιουργοί ανταποκρίνονται με ένα πνεύμα αυτοσχεδιασμού και συνεργασίας. Η έκθεση αντικατοπτρίζει επίσης τον ρόλο αυτών των καλλιτεχνών στη συντήρηση και την αναζωογόνηση της καλλιτεχνικής κοινότητας, επιστρατεύοντας χώρους αυτοδιαχείρισης, προγράμματα residency και άλλες πλατφόρμες που εξακολουθούν να έλκουν τη διεθνή προσοχή.

​​Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή