Η Υδρα αγαπάει τη σύγχρονη τέχνη

Η Υδρα αγαπάει τη σύγχρονη τέχνη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πλέγμα εκθέσεων και δράσεων για τη σύγχρονη τέχνη φέρνει την Υδρα φέτος το καλοκαίρι στην πρωτοκαθεδρία της εικαστικής δημιουργίας των καιρών μας. Το εναρκτήριο λάκτισμα έγινε στα Σφαγεία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στα τέλη Ιουνίου, με τον ανατρεπτικό Ρομπέρτο Κουόγκι. Από το 2009, το Ιδρυμα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές υποστηρίζει μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία με διεθνή ακτινοβολία. Μετά τον Μαουρίτσιο Κατελάν, τον Πολ Τσαν, τον Ουρς Φίσερ, τον Μάθιου Μπάρνεϊ, τον Πάβελ Αλτχάμερ και τον Νταγκ Αϊτκεν, ήρθε η σειρά του Ιταλού να χειριστεί με ευφυή τρόπο τον φορτισμένο χώρο των Σφαγείων, παρουσιάζοντας το εγχείρημα «Putiferio» (λατινιστί δυσωδία αλλά και χάος).

Ο Κουόγκι έστησε ένα ολόκληρο σκηνικό με φούρνους ψησίματος κεραμικών, φτιαγμένους με τον ίδιο τρόπο όπως στην αρχαιότητα, έτσι ώστε να βάλει τους παριστάμενους στη δράση του σε ένα «κλίμα κόλασης». Μετά την περφόρμανς έχουν απομείνει στον χώρο τα ίχνη της παρουσίας του εκεί, σύνεργα και καβούρια φτιαγμένα από πηλό.

Το επόμενο Σάββατο 2 Ιουλίου εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας η έκθεση «El cuore no se vende», μία ομαδική με ξένους καλλιτέχνες, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Valmont και τον επικεφαλής του φιλέλληνα Ντιντιέ Γκιγιόν, που έχει αγαπήσει το νησί του Αργοσαρωνικού. Ο Ελβετός ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας καλλυντικών έχει παρουσιάσει ξανά το 2013 στον ίδιο χώρο μία σειρά από κεραμικά σε συνεργασία με το Ιδρυμα Artigas της Βαρκελώνης. Τώρα επιλέγει να φέρει στην Υδρα έργα από εικαστικούς που δεν κυνηγούν το χρήμα ή την καριέρα αλλά την ελευθερία και την τόλμη της έκφρασης. Ο τίτλος, που σημαίνει «Η καρδιά δεν πωλείται», παραπέμπει σε αυτές τις ηθικές αρχές, στην πεποίθηση πως η τέχνη είναι μακριά και πέρα από το χρήμα. Ζωγραφική και γλυπτική είναι παρούσες στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού.

Την ίδια ημέρα εγκαινιάζεται στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού, στη διαδρομή προς το Μανδράκι, η εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, που δημιουργήθηκε ειδικά για την Υδρα, σε παραγωγή του HYam και σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες. Η ταλαντούχα καλλιτέχνις εστιάζει στη μεταμόρφωση της φύσης και στο πρότζεκτ της «The New Green» αλλάζει το χρώμα των φυτών σε μπλε, με φυσική χρωστική.

Πρόκειται για την πρώτη ανάθεση για τη δημιουργία έργου στον δημόσιο χώρο του νησιού από τον οργανισμό HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean), που συνοδεύει το Βραβείο της Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2014 από τη γνωστή δημοσιογράφο Pauline Simons (ιδρύτρια του HYam) και απονέμεται σε νέους καλλιτέχνες κάτω των 36 ετών από τις χώρες της Μεσογείου.

Με πρώτη τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, η διεθνής κριτική επιτροπή σε συνεργασία με το Ιδρυμα Jean-Luc Lagardère εξέλεξε ως νικήτρια τη Μαρία Τσάγκαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή