Με πολιτική σημασία το άνοιγμα του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι

Με πολιτική σημασία το άνοιγμα του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική λειτουργίας του παραρτήματος του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι στο τέλος του έτους ενισχύει με θεαματικό τρόπο τον νέο χάρτη της πολιτιστικής διπλωματίας. Το νέο Λούβρο ανεγείρεται με γοργούς, πλέον, ρυθμούς στη νήσο Saadiyat στο Αμπου Ντάμπι, όπου εκτός από το Λούβρο θα λειτουργήσουν ακόμη: το νέο Γκούγκενχαϊμ, που θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, το Εθνικό Μουσείο Zayed σχεδιασμένο από το γραφείο του Νόρμαν Φόστερ, κέντρο παραστατικών τεχνών σχεδιασμένο από τη Ζάχα Χαντίντ, Ναυτικό Μουσείο σχεδιασμένο από το Ταντάο Αντο και πλήθος περιπτέρων τέχνης. To σύνολο των εγκαταστάσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Η Γαλλία μέσω του Λούβρου εκτείνει έναν σημαντικό βραχίονα στο νέο κέντρο της διεθνούς πολιτιστικής σκηνής στη Μέση Ανατολή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις τεράστιες στρατηγικές επενδύσεις στον πολιτισμό, δημιουργούν τον ενδιάμεσο πόλο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Απω Ανατολή. Η Ευρώπη διαχέει την τέχνη. Μόνο το δικαίωμα χρήσης του ονόματος «Λούβρο» κόστισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 525 εκατ. δολάρια.

Η χθεσινή υποδοχή των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων από το Αμπου Ντάμπι στο Λούβρο ήταν ένα γεγονός υψηλής διακρατικής σημασίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ ήταν παρών στον ρόλο του οικοδεσπότη με αφορμή τα εγκαίνια νέων αιθουσών στο Λούβρο, η μία κάτω από την Πυραμίδα. Ο Ολάντ ήταν μαζί με τον διευθυντή του Λούβρου, Jean – Luc Martinez αλλά και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean – Marc Ayrault (που παρέστη για να υποδεχθεί τον ομόλογό του από τα Εμιράτα, όπως ο πρόεδρος για να υποδεχθεί τον αδελφό του πρίγκιπα διαδόχου που έχει θερμές σχέσεις με τη Γαλλία). Το Λούβρο έγινε γέφυρα (από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία το 2007) διακρατικής αλλά και υπερεθνικής συνεργασίας.

Το Λούβρο στο Αμπου Ντάμπι είναι έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ. Στις 15 Ιουνίου το νέο κτίριο εμβαπτίστηκε στη θάλασσα του Αμπου Ντάμπι, ένα εξαιρετικά περίπλοκο τεχνικό έργο, που ακολούθησε την τοποθέτηση του γιγαντιαίου θόλου. Στη μακέτα του κτιρίου ξεναγήθηκε χθες η αντιπροσωπεία των Εμιράτων. Το έργο επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί το 2012 αλλά δύο ακόμη παρατάσεις το έφεραν προς αποπεράτωση σε ένα εξάμηνο από τώρα. Πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια κοστίζει η ανέγερση, αλλά τα Εμιράτα θα πληρώσουν σχεδόν 800 επιπλέον εκατομμύρια δολάρια για μουσειολογική τεχνογνωσία από τη Γαλλία, καθώς και για τα δάνεια σε έργα τέχνης. Το μητρικό Λούβρο αλλά και άλλα μουσεία της Γαλλίας, όπως το Μουσείο ντ’ Ορσέ και τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, θα στείλουν πλήθος έργων τέχνης με τη μορφή του μακροχρόνιου δανείου. Η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπει χρονική διάρκεια 30 ετών, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στην προσφώνησή του, ο πρόεδρος Ολάντ έδωσε μια πολιτική διάσταση όχι μόνο στην εξωστρέφεια του Λούβρου αλλά και στην ίδια τη φύση των μουσείων διεθνώς, καθώς είναι ικανά να επιτελέσουν ρόλους πέραν της ίδιας της αποστολής τους. Το 75% των επισκεπτών του Λούβρου είναι ξένοι τουρίστες και η Γαλλία τείνει να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο για τη διεθνή πολιτιστική παρουσία της. «Τα εγκαίνια του νέου Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι θα είναι μια μεγάλη στιγμή για την περιοχή αλλά και ένα μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή