Πανεπιστημιακές σπουδές Digital Design στην Ελλάδα

Πανεπιστημιακές σπουδές Digital Design στην Ελλάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη φαντασμαγορία στη δημιουργία.

Για πρώτη φορά λειτουργεί στην χώρα μας τριετές πρόγραμμα σπουδών στο Digital Design, το οποίο παρέχει συστηματική εκπαίδευση στην αιχμή της τεχνολογίας και των αισθητικών αναζητήσεων, οδηγώντας στην απόκτηση πτυχίου Bachelor of Arts (Honours). Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σχολή Βακαλό, τον πρώτο (από το 1958) ελληνικό φορέα ανώτατης παιδείας στις εφαρμοσμένες τέχνες, που αποφάσισε να θέσει τα πρότυπα της υψηλής ποιότητας σε έναν ακόμη τομέα του Design.

Το πανεπιστημιακού επιπέδου πρόγραμμα στο Digital Design που παρέχει η Βακαλό εκπαιδεύει στις αρχές και τις μεθόδους του ψηφιακού σχεδιασμού, με την υποστήριξη της σοβαρής αισθητικής και θεωρητικής μόρφωσης, για την οποία είναι έτσι κι αλλιώς γνωστή η Σχολή. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τα τρία χρόνια σπουδών παίρνουν πτυχίο Bachelor από το Πανεπιστήμιο του Derby, και είναι έτοιμοι να εργαστούν ως UX/UI designers, information architects, creative και art directors, front-end developers, communication/digital designers, project managers και motion graphics designers.

Είναι φανερό ότι η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας δεν οδήγησε, απλώς, στη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων μας. Άλλαξε τους τρόπους που επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Έφερε καινούργια δεδομένα, άνοιξε προοπτικές για εναλλακτικούς τρόπους ζωής, εισήγαγε πρωτοποριακές μεθόδους στην επιστήμη, την τέχνη, την αγορά, κ.ά. Στην εποχή των υπολογιστών, του διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας και των πολυμέσων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι άνθρωποι που χειρίζονται τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Και ανάμεσά τους, μία από τις πιο διακριτές θέσεις έχει ο digital designer – ο ειδικός που κάνει αυτόν το «νέο κόσμο» προσβάσιμο στους χρήστες, στους καταναλωτές, στους πολίτες.

Το Digital Design, συνδυάζοντας την ψηφιακή τεχνολογία με τις μεθόδους της οπτικής επικοινωνίας και τις αρχές του λειτουργικού και αισθητικού σχεδιασμού, παρεμβαίνει σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες, σε κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής, και δημιουργεί τα περιβάλλοντα και τα μέσα που ορίζουν το σύγχρονο υλικό πολιτισμό – websites, software, applications, multimedia, κ.ά. Στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο που «άνθισε» ο ερασιτεχνισμός, ο τομέας αυτός έχει εξελιχθεί πλέον σε μια αυτόνομη δημιουργική ειδικότητα με ταχύτατη ανάπτυξη, η οποία υποστηρίζεται πλέον με την εκπαίδευση που της αρμόζει, από την πρώτη ελληνική σχολή εφαρμοσμένων τεχνών – τη Σχολή Βακαλό.

Περισσότερες πληροφορίες στο vakalo.gr, ή στη Γραμματεία της Σχολής Βακαλό, 2106442514, Λάμπρου Κατσώνη 26, Λυκαβηττός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή