ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Requiem για τον Χ. Μπούρα

requiem-gia-ton-ch-mpoyra-2145115

Ο Μπάμπης έφυγε ξαφνικά από κοντά μας!

Η καρέκλα του στην κορφή της ορθογώνιας τράπεζας ήταν άδεια από καιρό μέσα στο στενό δωμάτιο της οδού Πολυγνώτου 10 με το ξεφτισμένο ταβάνι, έδρα της ΕΣΜΑ. Η αρρώστια του δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας. Κάποια μέρα βρήκε το κουράγιο, ασθενικός και βραδυκίνητος αλλά διαυγής, να ανέβει τη σκάλα του στενού δωματίου των συνεδριάσεων.

«Γεια σου, Πέτρο», «Γεια σου, Μπάμπη»…

Οι μόνες λέξεις που ανταλλάξαμε. Αναθάρρησα, πίστεψα στην επιστροφή του, όμως δεν τον ξανάδα.

Αποφεύγω να αντικρίζω συγγενείς και φίλους αγαπημένους στα πρόθυρα του θανάτου, αλλοιωμένους ή ανέκφραστους στη νεκρική κλίνη. Απεχθάνομαι τους τυποποιημένους και μακρόσυρτους επικήδειους. Επιθυμώ να συγκρατώ στη μνήμη μου την εικόνα τους ακμαία και λαμπερή, να υποστηρίζουν όρθιοι με σθένος τη γνώμη τους, να τη σέβομαι και να διαφωνώ, να συγκρούομαι μαζί τους. Οι φίλοι παραμένουν για πάντα ζωντανοί, πεθαίνουν οριστικά μόνο όταν πεθάνουν και όσοι τους τίμησαν και τους αγάπησαν ειλικρινά.

Για τον βίο, τις αρετές και τον χαρακτήρα του Χαράλαμπου Μπούρα ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Θέλω απλώς να κουβαλώ για πάντα μέσα μου την εύθραυστη, ραδινή, κυρτή και ευγενική μορφή του Μπάμπη με την αέρινη κατάλευκη κόμη και το ανεπαίσθητο μειδίαμα, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον ακάματο και αμερόληπτο ερευνητή με την τετράγωνη λογική και τη μόνιμη αγωνία για το μέλλον των μνημείων.
Γεια χαρά, Μπάμπη, κράτησε, σε παρακαλώ, μια θέση άδεια δίπλα σου εκεί στον νέο, ολάνθιστο χώρο των συνεδριάσεων όπου βρίσκεσαι.

* Ο κ. Πέτρος Θέμελης είναι αρχαιολόγος και διευθυντής ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη. Το κείμενο αυτό το έγραψε στις 29 Ιουλίου 2016 και το απέστειλε για δημοσίευση στην «Καθημερινή».