Το Μουσείο Victoria and Albert υποδέχεται τους Pink Floyd

Το Μουσείο Victoria and Albert υποδέχεται τους Pink Floyd

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελευταία απόπειρα διοργάνωσης μιας μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στους Pink Floyd έληξε άδοξα πριν από δύο χρόνια, με τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας να μηνύουν τους Ιταλούς διοργανωτές διεκδικώντας αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, οι απογοητευμένοι φαν του θρυλικού συγκροτήματος πιθανότατα θα έχουν την ευκαιρία να δουν ορισμένα από τα περίπου 300 αντικείμενα (ανάμεσά τους, ένα τεράστιο φουσκωτό γουρούνι), που επρόκειτο να παρουσιαστούν στο Μιλάνο το 2014 και εν συνεχεία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου εξετάζει το ενδεχόμενο να τα συμπεριλάβει στο δικό του αφιέρωμα στη βρετανική μπάντα, για το οποίο βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους Roger Waters, David Gilmour και Nick Mason.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η νέα έκθεση θα δίνει έμφαση στη συμβολή των Pink Floyd στη μουσική, αλλά και τη μοναδική εμπειρία των συναυλιών τους, στις οποίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν φαντασμαγορικά οπτικά εφέ, πρωτοποριακές βιντεοπροβολές και περίπλοκες σκηνικές κατασκευές (όπως αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το ακροατήριο). Θα παρουσιαστούν, επίσης, έργα των σχεδιαστών και φωτογράφων που φιλοτέχνησαν τα εξώφυλλα των δίσκων του συγκροτήματος, με πιο χαρακτηριστικό το πρίσμα με το ουράνιο τόξο από το Dark Side Of the Moon, που σχεδίασε το 1968 η πειραματική εταιρεία ντιζάιν Hipgnosis.

Μία ενότητα της έκθεσης θα είναι αφιερωμένη στην ιδιοφυΐα του Syd Barrett, ο οποίος έμαθε να παίζει κιθάρα μόνος του, ίδρυσε τους Floyd το 1965 μαζί με τους Roger Waters, Nick Mason και Rick Wright αλλά μόλις τρία χρόνια αργότερα αντικαταστάθηκε από τον David Gilmour εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του, που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην κατάχρηση LSD, ενώ πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στην απομόνωση. Συνέχισε, πάντως, να εισπράττει τα δικαιώματα από τις πωλήσεις των πρώτων δίσκων των Floyd μέχρι τον θάνατό του, το 2006, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του απέτιαν φόρο τιμής με κάθε ευκαιρία.

Αν και η ημερομηνία έναρξης του αφιερώματος δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, η «μουσική επανάσταση» των Pink Floyd είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα διερευνά η φθινοπωρινή έκθεση του Victoria and Albert Museum για τη δεκαετία του ’60 με τίτλο «You Say You Want A Revolution? Records & Rebels 1966-70».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή