Η «περίεργη» αύρα της Τήνου

Η «περίεργη» αύρα της Τήνου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κτίριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα της Τήνου στέκει ανεμοδαρμένο, αγέρωχο, επιβλητικό. Φιλοξενεί εδώ και λίγο καιρό την αναδρομική έκθεση του Βλάση Κανιάρη, τις πρωτοποριακές του εγκαταστάσεις, που συστεγάζονται με την κληρονομιά του Τήνιου γλύπτη, του μάγου με το καλέμι Γιαννούλη Χαλεπά.

Μία έκπληξη, όμως, περιμένει τον επισκέπτη του ιδρύματος στον πρώτο όροφο. Μία αίθουσα, που μοιάζει περισσότερο με εργαστήριο παρά με ολοκληρωμένη έκθεση, φιλοξενεί έργα σύγχρονων, Ελλήνων και ξένων, εικαστικών. Ενας Τήνιος εθελοντής, ο Ιπποκράτης Διαμαντάκης, φοιτητής Ιατρικής στη Ρουμανία, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην έκθεση, αφού πρώτα μας εξηγήσει πως ό,τι θα δούμε είναι αποτέλεσμα του Τinos Quarry Platform, που είναι ένα artist-run-iniative, πρωτοβουλία του εικαστικού Πέτρου Τουλούδη, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Αυτή η πλατφόρμα, όπως μας εξηγεί ο κ. Διαμαντάκης, είναι η απόπειρα του Τinos Quarry Platform και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού να φέρει κοντά εικαστικούς από όλο τον κόσμο. Ετσι και φέτος, η πλατφόρμα  και ο Πέτρος Τουλούδης προσκάλεσαν και φιλοξένησαν Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, στα Υστέρνια του νησιού, με σκοπό να δημιουργήσουν έργα με αφορμή την παραμονή τους στην Τήνο και με ό,τι το νησί χαράσσει στον νου τους.

Οπως αναφέρει ο προσκεκλημένος επιμελητής της έκθεσης Αλέξιος Παπαζαχαρίας: «Η Τήνος εξερευνάται από καλεσμένους καλλιτέχνες που μοιράζονται διαφορετικά επίπεδα οικειότητας με το νησί. Κάποιοι ζουν στο εξωτερικό, κάποιοι είναι Eλληνες, μερικοί έχουν έρθει στην Ελλάδα, κάποιοι ποτέ, κάποιοι μένουν στο νησί και μερικοί έρχονται κάθε χρόνο. Τα επίπεδα οικειότητας είναι για την περιέργεια ό,τι οι διαφορετικές ρυθμίσεις σε ένα μικροσκόπιο ή τηλεσκόπιο, αναλόγως με το τι σκοπεύει να μελετήσει κανείς και πού ακριβώς βρίσκεται».

Αυτή η περιέργεια είναι που έδωσε και το όνομα στην έκθεση «Curiosity», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2016. Η ίδια αυτή περιέργεια είναι που γεννάται και στον επισκέπτη. Μοιάζει στην πραγματικότητα σαν μία μη έκθεση, σαν ένα έργο εν προόδω, αφού τα εκθέματα συνομιλούν με το περιβάλλον της Τήνου, επηρεαζόμενα από τη διαρκή του κίνηση· μοιάζει σαν ο αέρας, που δεν κοπάζει εύκολα, να διατρέχει όλη την έκθεση, σαν ο ήλιος και οι διάσπαρτες όσο και κρυμμένες ομορφιές του νησιού να «καταδικάζουν» τον καλλιτέχνη σε μια αποστολή ανάδειξής τους.

Οι καλλιτέχνες Γιώργος Αγάλλου, Douglas Barrett, Franck Bragigand, Αναστασία Δούκα, Antonin Jirat, Ελένη Καμμά, Κατερίνα Κανά, Ιωάννης Κολιόπουλος, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Χαράλαμπος Κουρκούλης (Photoharrie), Melody Nixon, Πάολα Παλαβίδη, Δημήτρης Παπαδάτος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Σωκράτης Σωκράτους, Ιρις Τουλιάτου, Πέτρος Τουλούδης και Φίλιππος Τσιτσόπουλος συμμετείχαν στο «residency και στην έκθεση, που αναπτύσσονται γύρω από την περιέργεια ως όχημα για ευρύτερη εξερεύνηση, δίνοντας στους καλλιτέχνες την ελευθερία να δημιουργήσουν τη δική τους μέθοδο προσέγγισης της θεματικής», σύμφωνα με τον επιμελητή Αλέξιο Παπαζαχαρία.

Η έκθεση ξεφεύγει, όμως, από τα όρια της Τήνου. Οι εικαστικοί συνοδεύουν, έστω νοερά, τον επισκέπτη σε μια διαδρομή από τα άδυτα του νησιού στο φως του κόσμου. Με τη δική τους εννοιολογική σκευή, με τα δικά τους μέσα, ενσωματώνονται στην Τήνο για να ξεφύγουν αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο.

Μπορεί κάποια έργα να φτάνουν στα όρια της αφαίρεσης, μπορεί άλλες φορές να μοιάζουν δύσκολο να τα προσεγγίσεις, ωστόσο η γνωριμία με τη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή είναι ένα δώρο προς τον επισκέπτη. Εστω κι αν ο διάλογος, σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αφήνει ένα άρωμα μονολόγου εις ώτα μη ακουόντων. Οπως και να ’χει, τα έργα είναι εκεί και περιμένουν τη συνάντησή τους μαζί μας – υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

​​Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου. Εως 31 Οκτωβρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή