«Παράτησε» τη Ριάνα για τα σαγόνια του καρχαρία

«Παράτησε» τη Ριάνα για τα σαγόνια του καρχαρία

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι ζήτημα πιθανοτήτων. Κανείς δεν ξέρει τι θα του τύχει. Κάποιοι κίνδυνοι, όμως, είναι περισσότερο κοντά μας από όσο νομίζουμε. Οι πιθανότητες να σκοτωθεί κανείς σε αυτοκινητικό δυστύχημα είναι 1 στις 670. Από πνιγμό: 1 στις 1.070. Από επιπλοκές στη διάρκεια χειρουργείου: 1 στις 1.520. Από στραβοκατάπημα τροφής: 1 στις 4.200. Και κάποιοι άλλοι είναι πιο μακριά από όσο πιστεύουμε. Οι πιθανότητες να χάσει κανείς τη ζωή του από κεραυνό είναι 1 στις 160.000. Από μετεωρίτη: 1 στα 1,6 εκατομμύρια. Και από επίθεση καρχαρία: 1 στα 8 εκατομμύρια!

Ειδικά αυτό το τελευταίο o Μάικλ Μίλερ το έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, για να απαντήσει στην ερώτηση: «Μα, καλά, δεν φοβάστε;». Βλέπετε, από το 2007, ο Αμερικανός φωτογράφος, για τον οποίο έχουν ποζάρει πολλοί από τους μεγαλύτερους σταρ του πλανήτη (από την Κίρστεν Ντανστ και τον Χοακίν Φίνιξ μέχρι τη Ριάνα) έχει παθιαστεί με άλλα… μοντέλα: τους καρχαρίες. Oταν ήταν δώδεκα ετών, στη Σαουδική Αραβία όπου έμενε η οικογένειά του, πήρε δώρο από τον πατέρα του μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή Minolta Weathermatix. Ο μικρός Μάικλ έκοψε τότε τη φωτογραφία ενός καρχαρία από ένα περιοδικό και την έδειξε στους συμμαθητές του, λέγοντας πως την είχε τραβήξει ο ίδιος στην Ερυθρά Θάλασσα. Τον πίστεψαν κι έγινε ο ήρωας του σχολείου!

Κάποια στιγμή αναγκάστηκε βέβαια να ομολογήσει το ψέμα του, αλλά είχε ήδη συνειδητοποιήσει τη δύναμη της εικόνας. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2004, έχοντας ήδη καθιερωθεί ως περιζήτητος φωτογράφος των σελέμπριτι, έκανε τις πρώτες επαγγελματικές υποβρύχιες λήψεις του, απαθανατίζοντας τον θρύλο της κολύμβησης Μάικλ Φελπς. Του άρεσε πολύ ως εμπειρία. Κουβεντιάζοντας με τη σύζυγό του, της εκμυστηρεύτηκε πόσο όμορφα ένιωθε με την κάμερά του μέσα στο νερό. Και το 2007, εκείνη του έκανε δώρο για τα γενέθλιά του ένα ταξίδι στη Γουαδελούπη του Μεξικού. Το «πακέτο» περιελάμβανε και κολύμπι ανάμεσα σε λευκούς καρχαρίες. Μέσα σε προστατευτικό κλουβί, εννοείται. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.

«Ο πρώτος που πέρασε από μπροστά μου είχε το μέγεθος δύο SUV. Αν δεν δεις από κοντά έναν καρχαρία δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλοι είναι», λέει ο 46χρονος σήμερα Μίλερ. «Ηθελα να βγω από το κλουβί και να κολυμπήσω μαζί του». Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να το κάνει. Χρειάστηκαν, όμως, πολλές ώρες εντατικών μαθημάτων, από τον «γκουρού των καρχαριών» Μορν Χάρντενμπεργκ, και οργάνωση του εξοπλισμού του. Ο Μίλερ δεν μπορούσε φυσικά να φέρει τους καρχαρίες στο στούντιό του στο Λος Αντζελες. Επρεπε, λοιπόν, να μεταφέρει το στούντιό του σ’ αυτούς. Ενα αυτοσχέδιο σύστημα με έξι λάμπες 1.200 Watt σε ειδική θήκη από πλεξιγκλάς, αδιάβροχη και ανθεκτική σε μεγάλα βάθη, έδωσε τη λύση σε θέματα φωτισμού.

Και η δική του ασφάλεια; Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ο Αμερικανός φωτογράφος εξακολουθεί να μη χρησιμοποιεί κλουβί. Μόνο οι βοηθοί του έχουν αυτό το προνόμιο. Ή μήπως δεν το θεωρεί προνόμιο; «Οχι βέβαια! Σημασία έχει να μπορείς να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου και να τους νικάς. Υπήρξαν φορές που κολύμπησα ανάμεσα σε 150-200 καρχαρίες και ούτε μια στιγμή δεν ένιωσα ότι κινδυνεύω. Η 11χρονη κόρη μου κάνει το ίδιο. Της έχω όμως πει πως πρέπει να είναι προσεκτική και ταπεινή. Κάθε φορά που βουτάω θυμάμαι πως εγώ είμαι εκείνος που εισβάλλει στον δικό τους χώρο…».

Η «συγκομιδή» όλων των υποβρύχιων φωτογραφίσεων που έχει ώς σήμερα πραγματοποιήσει ξεπερνά τις 500.000 εικόνες. Εχει ταξιδέψει σε όλες τις θάλασσες στις οποίες ζουν καρχαρίες και έχει φωτογραφίσει σχεδόν όλα τα είδη: από λευκό και τίγρη μέχρι φαλαινοκαρχαρία. Μια επιλογή από τα πιο εντυπωσιακά πορτρέτα περιλαμβάνεται στο 334 σελίδων συλλεκτικό λεύκωμα «Sharks: Face to Face with the Ocean’s Endangered Predator» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen σε μόλις 1.000 αντίτυπα (έκαστο τιμάται 1.250 ευρώ).

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο προορισμένο μόνο να ικανοποιήσει την περιέργεια του κοινού για τους καρχαρίες. Ο στόχος του Μάικλ Μίλερ είναι άλλος. Οι καρχαρίες εμφανίστηκαν στις θάλασσες του πλανήτη πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, όμως τις τελευταίες πέντε δεκαετίες οι πληθυσμοί τους μειώνονται επικίνδυνα.

Και μολονότι έχουν αποκτήσει τη φήμη του αδίστακτου θηρευτή, στην πραγματικότητα εκείνοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο. «Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους. Είμαι ευτυχισμένος που η κόρη μου μπόρεσε να δει αυτά τα υπέροχα πλάσματα στο φυσικό τους περιβάλλον. Ελπίζω και τα εγγόνια μου να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Ο καρχαρίας είναι στην κορυφή του πολύ εύθραυστου οικοσυστήματος των ωκεανών. Aν εκλείψει, αυτό το οικοσύστημα θα καταρρεύσει ως ντόμινο. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, όλοι τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή