Το ρωσικό κρατικό μουσείο Ερμιτάζ «έρχεται» στην Αθήνα με 160 έργα

Το ρωσικό κρατικό μουσείο Ερμιτάζ «έρχεται» στην Αθήνα με 160 έργα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις περίτεχνα διακοσμημένες αίθουσες του κρατικού μουσείου Ερμιτάζ θα μεταφέρονται νοητά οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από τις 2 Νοεμβρίου, οπότε θα εγκαινιαστεί η πολυαναμενόμενη μεγάλη έκθεση με τίτλο «The State Hermitage Museum: Gateway to History», την οποία είχε προαναγγείλει η «Κ» από τον Αύγουστο. Χθες το μεσημέρι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προσωρινό δανεισμό 160 έργων από τη συλλογή του ρωσικού μουσείου, προκειμένου να παρουσιαστούν στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Ετους Ελλάδας – Ρωσίας 2016» και ως «ανταπόδοση» για την έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», που φιλοξενείται στην Αγία Πετρούπολη έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Σκυθικά αγγεία, ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα, έργα τέχνης και είδη καθημερινής χρήσης από την Ανατολή, ελαιογραφίες από την Ευρώπη της Αναγέννησης, όπως οι πίνακες «Αφροδίτη και Αδωνις» του Ρούμπενς και «Πέτρος και Παύλος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αλλά και πιο πρόσφατα αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων το σύμπλεγμα «Ερως και Ψυχή» του Ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα και το ομότιτλο γλυπτό του Ροντέν, συνθέτουν μία σύντομη όσο και περιεκτική διαδρομή στην παγκόσμια ιστορία των τελευταίων 25 αιώνων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον πλούτο των συλλογών του Ερμιτάζ.

Το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας πρόκειται να φιλοξενήσει, επίσης, μία επιλογή έργων από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα. Ως «αντάλλαγμα», στη Μόσχα θα ταξιδέψουν –με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ– 21 έργα από ελληνικά μουσεία και την ιδιωτική Συλλογή Μαργαρίτη (πρώην Βελιμέζη) για να εκτεθούν υπό τον τίτλο «Βυζαντινή τέχνη από την Ελλάδα» από τις 25 Οκτωβρίου έως τον Ιανουάριο του 2017. Ανάμεσά τους, εικόνες από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και βυζαντινά τετραευαγγέλια από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Ανάληψη» του Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ εκτίθεται από τον Ιούνιο στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου ως «προπομπός» των επερχόμενων εκθέσεων και αντίστοιχα στο Μουσείο Ακρόπολης εκτίθενται τρία σκυθικά αντικείμενα από το Ερμιτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή