Φεύγει ο Ντεκότ;

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου ένα μήνα είχαν φανεί οι πρώτες ενδείξεις ότι ο Γάλλος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ, δεν θα μακροημερεύσει στη θέση αυτή. Τις τελευταίες ημέρες οι ενδείξεις έχουν γίνει πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες προσώρας, ωστόσο κάνουν λόγο για υποβολή παραίτησης από την πλευρά του Ντεκότ και παρουσιάζουν ένα κλίμα αναστάτωσης στο Μουσείο Μπενάκη.

Η επιλογή του σαραντάρη Γάλλου, που μέχρι τον Αύγουστο του 2015 ήταν διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, είχε γίνει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Το φιλότεχνο κοινό την είχε υποδεχθεί με ανακούφιση και ενθουσιασμό.

Ενας νέος καταρτισμένος άνθρωπος και φιλέλληνας αναλάμβανε, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα ως προς τον τρόπο επιλογής του, ο οποίος μάλιστα άλλαξε τα μέχρι τότε μουσειακά δεδομένα, να χαράξει την καινούργια πορεία ενός εκ των σημαντικότερων ελληνικών μουσείων, παίρνοντας τη θέση του Αγγελου Δεληβορριά, που άφησε βάριά «κληρονομιά». Το γεγονός ότι ήταν ξένος δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική εξωστρέφειας αλλά και συνεργασιών με μουσεία του εξωτερικού. Εδώ, βέβαια, υπήρξε και η –έστω περιορισμένη– κριτική που ασκήθηκε σχετικά με την επιλογή του. Κάποιοι έθεσαν τον προβληματισμό κατά πόσον ο Ολιβιέ Ντεκότ ως Γάλλος θα μπορεί να κατανοήσει επαρκώς την ελληνική πραγματικότητα – αν οι εξελίξεις επαληθεύσουν τις πληροφορίες και ο Ντεκότ αποχωρήσει από το «τιμόνι» του μουσείου, ίσως εκεί πρέπει να αναζητήσει κανείς τα αίτιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή