Τη σανίδα σου και στο Μουσείο

Τη σανίδα σου και στο Μουσείο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tι σχέση έχει το skateboard με την avant-garde τέχνη; Σε ποια χώρα διδάσκεται η street art στα σχολεία; Πώς κατασκευάζονται τα cruiser boards; Οι φανατικοί skateboardes ενδεχομένως γνωρίζουν τις απαντήσεις, αλλά οι νέοι που προσπαθούν να μυηθούν στο άθλημα και όσοι έχουν ταυτίσει τη street art με τους βανδαλισμούς των κτιρίων θα τις βρουν στο Skateboard Art Festival, την ετήσια επταήμερη γιορτή του 7Ply project Festival.

Αρχίζει σήμερα στο Λιμάνι με επίκεντρο το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που βάζει τις σανίδες του skateboard στον εκθεσιακό του χώρο. Είναι η 11η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο που καλούνται να μεταμορφώσουν ο καθένας με τη δική οπτική ή τεχνική και με απόλυτη θεματική ελευθερία τις σανίδες του skate σε έργα τέχνης. Ευφάνταστες απελευθερωτικές δημιουργίες πάνω σε ένα αγαπημένο χρηστικό αντικείμενο των νέων καταλαμβάνουν την αποθήκη Β1 του Λιμανιού όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια μετά την επιστροφή του στην πόλη από την οποία ξεκίνησε.

Δεκάδες καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στην πρόσκληση και με μεγάλη επινοητικότητα μετατρέπουν τα skateboards που παραλαμβάνουν από τη διοργανώτρια εταιρεία Propaganda Rollin co σε εικαστικά έργα. «Η σανίδα του skate δεν έχει την επίφαση του επίσημου έργου τέχνης», εξηγεί η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια του ΚΣΤΘ, Αρετή Λεοπούλου.

Οι καλλιτέχνες είτε αναγνωρισμένοι με συνεχή παρουσία, είτε της street art κουλτούρας, είτε φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών απελευθερωμένοι από τα στενά πλαίσια του κάδρου, διασκεδάζουν παρεμβαίνοντας εικαστικά σε ένα χρηστικό αντικείμενο. Το εικαστικό αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ίσως η πιο χαρούμενη και νεανική έκθεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρώνει ετησίως περισσότερους από 100 καλλιτέχνες που στέλνουν τα έργα τους, πάνω από 4.000 λάτρεις του αθλήματος με τα skateboards τους και επισκέπτες κάθε ηλικίας. Στη δεκαετή διοργάνωση του 7Ply poject έχουν παρουσιαστεί περίπου 1.000 έργα από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, μας πληροφορεί η υπεύθυνη της έκθεσης και του Φεστιβάλ, Πασχαλιά Καζατζίδου. Το όνομά του, εξηγεί, προέρχεται από την πιο διαδεδομένη μέθοδο κατασκευής σανίδων skate, γνωστή ως 7ply construction, όπου επτά φύλλα ξύλου τοποθετούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο καλούπι και με την κατάλληλη κόλλα δίνουν το καμπυλωτό αντικείμενο που είναι η σανίδα του skate.

Με τις εικαστικές παρεμβάσεις, οι σανίδες του skate αποκτούν «προσωπικότητα» και το σύνολό τους συγκεντρωμένο κάτω από τη στέγη του ΚΣΤΘ απαρτίζει έναν μοναδικό πυρήνα ενέργειας που πηγάζει από το αστικό περιβάλλον, τη φύση και το πρωτογενές υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το skate. Εκπέμπει ιδέες ομαδικότητας, καινοτομίας και φρεσκάδας.

Καρδιά του φεστιβάλ είναι η εικαστική έκθεση πλαισιωμένη από επιδείξεις skateboard, μαθήματα skate, ημερίδες και εργαστήρια σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη, προβολές, ζωντανό graffiti σε ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες, συναυλίες και δρώμενα με επίκεντρο τη street κουλτούρα. Τιμώμενος είναι φέτος ο εικαστικός και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λιμόζ, Μάριος Teriade Ελευθεριάδης με σειρά έργων του σε σανίδες του surf – προπομπό του skateboard, ενώ ο Ισραηλινός καλλιτέχνης Guy Pitchon συμμετέχει με ένα δημιουργικό εργαστήρι της street art που διδάσκει σε σχολεία του Ισραήλ.

«Το skateboard είναι τρόπος ζωής. Συνδέεται με την πόλη, ενισχύει την επικοινωνία», επισημαίνει στην «Κ» η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ Συραγώ Τσιάρα. «Οι καλλιτέχνες που δουλεύουν πάνω στις σανίδες ξεφεύγουν από τα αποδεκτά πλαίσια της τέχνης.

Οι δημιουργίες τους είναι μια σύνθεση ζωγραφικής γλυπτικής, κατασκευής και σωματικής έκφρασης. Η σανίδα είναι απλώς η αφορμή. Η ουσία βρίσκεται στη δημιουργία και την επικοινωνία».

​​Το Skateboard Art Festival αρχίζει σήμερα στις 8 μ.μ. και ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή