«Η περίπτωση Καποδίστρια», μια έκθεση για το τότε και το τώρα στην Παλαιά Βουλή

«Η περίπτωση Καποδίστρια», μια έκθεση για το τότε και το τώρα στην Παλαιά Βουλή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας διάλογος, του χθες και του τώρα, ως μία συνθήκη συνεχής, χωρίς διακοπή και παύσεις, παρουσιάζεται στο κοινό η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια». Ιδανικός χώρος φιλοξενίας, το μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, δηλαδή το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που συμπληρώνει, διευρύνει και εμπλουτίζει τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών με αντικείμενα και κειμήλια από τις δικές του συλλογές.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, και ώρα 8 μ.μ., είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, της οποία ο πυρήνας, τα σύγχρονα εικαστικά έργα, ως σύλληψη και οργάνωση της επιμελήτριας Ιριδος Κρητικού, έχουν ήδη παρουσιαστεί στην Αίγινα και στο Ναύπλιο… Καιρός τώρα να τα δει και η πρωτεύουσα (έως 11/12) και μάλιστα στο ιδανικό περιβάλλον του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Συγκινούν τα λόγια του κ. Ιωάννη Κ. Μαζαράκη-Αινιάν, γενικού γραμματέα του Μουσείου, ενός από τους αληθινούς λόγιους της Αθήνας: «Τώρα που πλησιάζει ο καιρός για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θεωρούμε την έκθεση αυτή ως προπομπό. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε το επιστέγασμα του Αγώνα για την Ελευθερία. Σηματοδότησε τη μετάβαση από τα επαναστατικά χρόνια, με τους αγωνιστές, τα όπλα και τις σημαίες τους, αλλά και τον παραδοσιακό κοινωνικό βίο και τα πρώτα ελεύθερα προσωρινά πολιτεύματα της Επιδαύρου, του Αστρους και της Τροιζήνας, στη δημιουργία ενός σύγχρονου νέου οργανωμένου κράτους με τα χαρακτηριστικά της εποχής, αλλά και την αναγνώριση της Ελλάδος από την Ευρώπη και την Αμερική ως ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους. Είναι η αφετηρία αυτής τούτης της ύπαρξής μας».

Για τον επισκέπτη, η έκθεση δρα πολυεπίπεδα. Πρώτα απ’ όλα είναι η σύγχρονη έμπνευση γύρω από τον Καποδίστρια μέσα από τα έργα πάνω από 50 εικαστικών δημιουργών, όλοι ένας κι ένας, με καταξιωμένο, αυτόνομο έργο. Ανάμεσα στα έργα, ως φυσική πλέον συντροφιά, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μας πληροφορεί ο κ. Ι. Μαζαράκης-Αινιάν, «συμμετέχει σιωπηρά με τα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου Κυβερνήτη: οι προσωπογραφίες του και τα σχεδιάσματα της εποχής, το γραφείο του Κυβερνήτη, το πρώτο κάθισμά του στο Ναύπλιο, καθώς και το ιστορικό κάθισμα που είχε φέρει από τη Ρωσία, προσωπικά του αντικείμενα, ρολόγια, δακτυλίδια και ταμπακιέρες καθώς και τα δώρα του στους γάμους του Γενναίου Κολοκοτρώνη και της Φωτεινής Τζαβέλαινας και τέλος επίσημες σφραγίδες και άλλα μικροαντικείμενα, όπως η πλεκτή μεταξωτή ζώνη με τα ελληνικά χρώματα που φιλοτέχνησε και δώρισε στον Καποδίστρια η γυναίκα του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου».

Αυτή η μοναδική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο του χθες και του σήμερα καθιστούν την έκθεση αυτή εφαλτήριο σκέψης και αισθήματος. Είναι αυτό που λέει η Ιρις Κρητικού, στη δική της προσέγγιση: «Ο αγώνας του Καποδίστρια να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα μεταμόρφωναν την Ελλάδα ελευθερώνοντάς την από τον ξένο έλεγχο, και τον εμφύλιο σπαραγμό, το διοικητικό χάος και τη δυσβάσταχτη ανέχεια, φαντάζει ακριβώς σήμερα, περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ. Αραγε, αφιερώνοντάς του και αυτό το μικρό εικαστικό και ιστορικό οδοιπορικό, θα μπορούσαμε να συνομιλήσουμε μεταξύ μας για ένα λιγότερο προσωρινό ελληνικό μέλλον;».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή