Τα εκθέματα του Μπενάκη «μιλάνε», η διοίκησή του σιωπά

Τα εκθέματα του Μπενάκη «μιλάνε», η διοίκησή του σιωπά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ευδιάθετος, με την παρουσία του να γεμίζει όπως πάντα τον χώρο, ο Αγγελος Δεληβορριάς υποδεχόταν χθες τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου για την ιδιαιτέρως αξιόλογη συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο. Τι και αν στο μεταξύ παρήλθαν δύο χρόνια από την αποχώρησή του και μερικές ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση του «διαζυγίου» με τον Ολιβιέ Ντεκότ; Η «ψυχή» του Μουσείου παραμένει το αναμφισβήτητο στήριγμα του ιδρύματος και όταν η κατάσταση είναι δύσκολη αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει ο ίδιος το Μπενάκη με το επικοινωνιακό του χάρισμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επιστρέφει στη διεύθυνση, η οποία τηρεί σιγήν ιχθύος για τους λόγους αποχώρησης του συμπαθούς Γάλλου που δεν πρόλαβε να κλείσει επτά μήνες στο τιμόνι του μουσείου. Ισως όμως να λέει κάτι για την πεποίθηση του Δεληβορριά ότι τα σκήπτρα του διευθυντή πρέπει να πάνε σε Ελληνα και όχι σε ξένο.

Αφήνοντας στην άκρη το ζήτημα του νέου διευθυντή και των διαδικασιών επιλογής του, που παραμένει ακόμα ομιχλώδες, το Μουσείο Μπενάκη μπαίνει στη νέα σεζόν με μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας της Ειρήνης Παπαγεωργίου, της επιμελήτριας Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών, που εφαρμόζεται πρώτη φορά στα ελληνικά αλλά μάλλον και στα διεθνή μουσειακά δεδομένα.

Οι επιμελητές του μουσείου σε συνεργασία με σκηνοθέτες από το επιτελείο του Εθνικού Θεάτρου επέλεξαν, έπειτα από μεγάλη προεργασία, μερικά από τα εκθέματα του μουσείου στην Κουμπάρη, από τη «δεξαμενή» όλων των συλλογών του. Κάθε Τρίτη, από τις 8/11 και για τους επόμενους πέντε μήνες, ένα από αυτά θα πρωταγωνιστεί σε μία διαφορετική περιήγηση. Ηθοποιοί θα δίνουν φωνή στο αντικείμενο αυτό με οδηγό δραματοποιημένα κείμενα (όχι κατ’ ανάγκην θεατρικά) και έτσι θα μας εισάγουν σε μια ολόκληρη εποχή. Το παρελθόν, λοιπόν, θα αποκτήσει οντότητα και τα εκθέματα λαλιά μέσα από αυτές τις δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος με αριθμημένες θέσεις και με εισιτήριο εισόδου (από 10 και 15 ευρώ μέχρι 50 για το σύνολο των παραστάσεων).

Ο Θοδωρής Αμπαζής, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και ο Στρατής Πανούριος, που θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις δράσεις, δήλωσαν ενθουσιασμένοι για τη σύμπραξη, η οποία στο μέλλον θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης αλλά και στο Μουσείο της Γενιάς του ’30. Η πρώτη παράσταση έχει τίτλο «Νεοπτολέμου Μύησις» και θα παρουσιαστεί 8, 15, 22, 29/11 και 6/12, με αφορμή ένα αρχαίο αγγείο με παράσταση ενηλικίωσης ενός Αθηναίου πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή