Αναδρομική έκθεση έργων του Κώστα Παπανικολάου στη Φωκίωνος Νέγρη

Αναδρομική έκθεση έργων του Κώστα Παπανικολάου στη Φωκίωνος Νέγρη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια θέα του κόσμου με τη ματιά του ζωγράφου Κώστα Παπανικολάου προσφέρει η έκθεση «Ανα-δρομή» που εγκαινιάζει ο χώρος τέχνης Φωκιώνος Νέγρη 16 την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., παρουσιάζοντας 32 από τα 75 έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στη συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Οπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, ο χώρος είναι η θεμελιακή θεματική αφετηρία γύρω από την οποία εκτυλίσσεται σχεδόν κάθε εικαστική ιδέα του ζωγράφου, ενώ η ηθογραφία, τα πρόσωπα, οι ανθρώπινες φιγούρες εντάσσονται μέσα στον χώρο, ο οποίος και τα καθορίζει.

Τα έργα της έκθεσης είναι αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του και καλύπτουν χρονικά από το τέλος των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών (1985) έως το 2013. Ο χώρος στο έργο του Παπανικολάου είναι κατακερματισμένος σε επιμέρους τοπία, όπου εντός και εκτός κυριαρχεί η ακινησία. Ο θεατής έχει την αίσθηση, αναφέρει το σημείωμα της έκθεσης, ότι βλέπει μια εξελισσόμενη, αλλά στατική εικόνα, μια σκηνογραφία, ένα γυάλινο φράγμα το οποίο, ενώ εξασφαλίζει την οπτική επαφή στο «εντός» του έργου, τον καθηλώνει «εκτός» θέματος, δηλαδή εκτός πραγματικότητας.

Ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται να αποδώσει μια πιστή εικόνα του τοπίου. Τα λεπτομερή επιμέρους στοιχεία γίνονται συχνά στυλιζαρισμένα μοτίβα, πλεγμένα σε μια σύνθεση που παραπέμπει σε λαϊκό ή ακόμη και υφαντό έργο. Αναζητεί την αίσθηση, έναν «κραδασμό», όπως τον αντιλαμβάνεται ο ίδιος.

Η τέχνη του Παπανικολάου, υπογραμμίζει η κ. Πολλάλη, μπορεί να περιγραφεί ως έντιμη ζωγραφική, ειλικρινής και συνεπής με τη ζωή και τα πιστεύω του δημιουργού.

Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με κείμενα του Σωτήρη Φέλιου, της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, του Μισέλ Φάις, της Πέννυς Τσελέντη, του Εδουάρδου Σακαγιάν και του Θόδωρου Αδαμόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή