Δημήτρης Λέτσιος, η ασπρόμαυρη και κρυπτική εκδοχή του μεταπολεμικού ουμανισμού

Δημήτρης Λέτσιος, η ασπρόμαυρη και κρυπτική εκδοχή του μεταπολεμικού ουμανισμού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πορτρετίστας του Βόλου, ο φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος (1910-2008) προσεγγίζει τη γενέτειρά του με τη διαύγεια ενός ημίφωτος, έτσι ώστε οι φωτογραφίες του από τις μεταπολεμικές δεκαετίες να ξυπνούν νοσταλγία αλλά και διάθεση για εμβάθυνση και σύγκριση. Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου), με τίτλο «Δημήτρης Λέτσιος: Ενα πορτρέτο του Βόλου» (έως 19/2), συνοδεύεται από λεύκωμα και μας μυεί στον μύχιο κόσμο του Δημήτρη Λέτσιου, ασπρόμαυρη και κρυπτική εκδοχή του μεταπολεμικού ουμανισμού.

Το αρχείο του Δημήτρη Λέτσιου ανήκει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που συνδιοργανώνει την έκθεση μαζί με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. «Η πρώτη μας συνεργασία με τον Δημήτρη Λέτσιο έγινε το 1999 στο πλαίσιο της έκδοσης του Ημερολογίου 2000 με φωτογραφίες του», λέει η Αίγλη Δημόγλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών Βόλου. «Ακολούθησαν αρκετές δράσεις για την προβολή του έργου του, με τελευταία την έκθεση του 2008, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του. Τότε ξεκίνησε η συζήτηση με το Μουσείο Φωτογραφίας, όπου ο ίδιος δώρισε το πλούσιο αρχείο του, για μια έκθεση με επιλογή από το έργο του. Πρόκειται για φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα, αλλά σε πολλούς από εμάς θυμίζουν όψεις του Βόλου της παιδικής ηλικίας και της νεότητάς μας». Ο Λέτσιος έχει ταυτιστεί όχι μόνο με την πόλη του Βόλου αλλά και με το Πήλιο και τον Θεσσαλικό Κάμπο. «…Εστιάζει στους απλούς βιοπαλαιστές, τα παιδιά, το λαϊκό παζάρι, τα τοπία που απλόχερα προσφέρει ο μυχός του Παγασητικού», σχολιάζει ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου. «Ο Λέτσιος διέσχισε το σώμα της πόλης αναζητώντας αθέατες πτυχές, στιγμές και σκηνές που κρατούσαν ευκρινή απόσταση από την επίσημη ιδεολογική βιτρίνα, αναδεικνύοντας ένα ελλειπτικό, αλλά βαθιά ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης του Βόλου».

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που υποδέχεται την έκθεση είναι μοναδικό, ίσως, στο είδος του. Είναι ένα σύγχρονο ίδρυμα, που δημιούργησε ο δήμος, σε έναν αστικό χώρο όπου στην αυλή σώζεται τμήμα του τείχους του κάστρου των Παλαιών, ενώ στον εκθεσιακό χώρο διατηρούνται αγωγοί υδάτων από τα Μεσοβυζαντινά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή