Αγγελόπουλος σε… καμβά, πέντε χρόνια μετά το μοιραίο πλάνο

Αγγελόπουλος σε… καμβά, πέντε χρόνια μετά το μοιραίο πλάνο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στις 24 Ιανουαρίου 2012, εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα τέχνης kaplanon 5 με έργα εμπνευσμένα από το κινηματογραφικό σύμπαν του Ελληνα δημιουργού. Το φυσικό τέλος του ήταν ένας ετεροχρονισμένος θάνατος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, που επισημοποιήθηκε με την καταγραφή του στα αστυνομικά χρονικά μετά το μοιραίο δυστύχημα στη Δραπετσώνα, στο σκηνικό της «Αλλης θάλασσας», που έμεινε ημιτελής. Ο Αγγελόπουλος ξεκίνησε το 1970 με την ασπρόμαυρη «Αναπαράσταση» για να αφηγηθεί την ιστορία ενός εγκλήματος πάθους (;) που θα μπορούσε να γίνει ιδανικό σενάριο για ένα μελό του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ακολούθησε η περιπλάνησή του σε μια φαντασιακή Ελλάδα, σ’ ένα τοπίο-σκηνικό της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Το σινεμά του ήταν ένα μεγάλο κάδρο άλλοτε στην ομίχλη ή στη βροχή κι άλλοτε εκτεθειμένο σε ένα φως δηλωτικό μιας αμφισημίας: δεν ξέρεις αν πρόκειται για το σούρουπο ή για τις πρώτες αχτίδες της μέρας. Ηταν μια σχεδία για ένα μακρύ ταξίδι στο κέντρο της νύχτας (η αθέατη πλευρά της Ιστορίας) και ταυτόχρονα μια ανάδυση στο δυνατό φως (το νόημα πίσω από τα ιστορικά γεγονότα μιας τραυματικής περιόδου).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αναστασίου, Εύα Αποστολάτου, Ειρήνη Βογιατζή, Λεωνίδας Γκέλος, Μαρία Διακοδημητρίου, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιώργος Καρακάσογλου, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λεοντόπουλος, Αχιλλέας Πιστώνης, Γιώργος Σαλταφέρος, Βασίλης Σούλης, Geogia Fambris, Κατερίνα Χαδαλού.

www.kaplanongalleries.com / Καπλανών 5 & Μασσαλίας, 210- 33.90.946.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή