Σαράντα κτίρια «αγωνιούν» για το αρχιτεκτονικό βραβείο Μις φαν ντερ Ρόε

Σαράντα κτίρια «αγωνιούν» για το αρχιτεκτονικό βραβείο Μις φαν ντερ Ρόε

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο κέντρο τεχνών του Ιδρύματος Πράντα στο Μιλάνο, το Μουσείο Βασιλικών Συλλογών στη Μαδρίτη, ένα πρότυπο σχολείο στη Φινλανδία και μία μοντέρνας αισθητικής εκκλησία στη Δανία είναι μεταξύ των 40 κτιρίων που έχουν συμπεριληφθεί στην πρώτη βραχεία λίστα του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού βραβείου Μις φαν ντερ Ρόε. Η τελική λίστα πέντε υποψηφίων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στο περίπτερο Μις φαν ντερ Ρόε στη Βαρκελώνη. Την ίδια ημέρα, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα ανοίξουν για το κοινό τις πόρτες των εμβληματικών οικοδομημάτων τους, συμμετέχοντας στη γιορτή της αρχιτεκτονικής.

Παρότι η διετία που πέρασε ήταν μια δύσκολη, από οικονομικοπολιτικής σκοπιάς, περίοδος για αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, η κριτική επιτροπή είχε να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες αξιόλογα εγχειρήματα που ολοκληρώθηκαν στο συγκεκριμένο διάστημα. Τη λίστα απαρτίζουν τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια κτίρια, από ένα πολυτελές εξοχικό σε ένα ιδιόκτητο νησάκι της Νορβηγίας μέχρι το βραβευμένο με Τέρνερ (2015) πρότζεκτ της αρχιτεκτονικής συλλογικότητας «Assemble» στο Granby Four Streets του Λίβερπουλ, όπου μια ομάδα κατοίκων ανέλαβε δράση προκειμένου να αποκτήσει ξανά ζωή ένα εγκαταλελειμμένο οικιστικό συγκρότημα. Ακόμα, το εκτυφλωτικό κέντρο τεχνών του Ιδρύματος Πράντα σε σχέδια του Rem Koolhaas, ο οποίος μεταμόρφωσε ένα παλιό αποστακτήριο με ορισμένες τολμηρές παρεμβάσεις, όπως η προσθήκη ενός «στοιχειωμένου σπιτιού» επενδεδυμένου με χρυσό 24 καρατίων, αλλά και το Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας στη Λισσαβώνα.

Φέτος, στον διαγωνισμό συμμετέχουν περισσότερες χώρες από κάθε άλλη φορά, αφού τα ευρωπαϊκά σύνορα «διευρύνονται» για να συμπεριλάβουν τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών έχουν η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Βρετανία, με τέσσερα κτίρια η καθεμία, και ακολουθούν η Δανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Τουρκία. Περίπου το ένα τρίτο των επιλεγμένων έργων επιχειρεί να απαντήσει στην «πρόκληση» της συνύπαρξης της πολιτισμικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα  αποτελεί το European Hansemuseum, στο Λούμπεκ της Γερμανίας, το οποίο περικλείει ένα μεσαιωνικό κάστρο και μία ανασκαφή.

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια στους αρχιτέκτονες νεόδμητων κτιρίων από το Ιδρυμα Μις φαν ντερ Ρόε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή