Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και οι 250 «παλιοί φίλοι» του στο Λονδίνο

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και οι 250 «παλιοί φίλοι» του στο Λονδίνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σαν τους παλιούς μου φίλους», είπε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ για τα 250 έργα της έκθεσης που θα ανοίξει αύριο τις πόρτες της στο κοινό της Tate Britain στο Λονδίνο. Ο ζωγράφος, ο σπουδαιότερος εν ζωή καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει θαλερός και ετοιμοπόλεμος λίγο προτού κλείσει τα 80 του χρόνια. Μερικές ενότητες από τις πρόσφατες δημιουργίες του έγιναν με iphone και ipad, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι το πνεύμα του παραμένει σύγχρονο.

Παρά το μικρό εγκεφαλικό που είχε πάθει πριν από μερικά χρόνια που του στοίχισε ένα ποσοστό της ακοής του εξακολουθεί να δουλεύει και να είναι παραγωγικός. Ο Χόκνεϊ είχε πάντα ένα είδος εκκεντρισμού, ακολουθούσε τη δική του εσωτερική φωνή αλλά δεν γύρισε ποτέ την πλάτη του στον κόσμο. Αυτό φαίνεται περίτρανα στην αναδρομική του όπου οι θεατές θα απολαύσουν όλες του τις φάσεις από τα πρώτα νεανικά έργα, τις πισίνες, τα τοπία, τα πορτρέτα, τη φωτογραφία και τα βίντεο. Είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση μετά από εκείνη που έγινε το 1988 και η πιο εκτενής που έχει ποτέ φιλοξενήσει το συγκεκριμένο μουσείο. Επίσης είναι αυτή που έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια, μέσα στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα, και συγκρίνεται μόνον με τη δημοφιλία που είχε η αναδρομική του Λούσιαν Φρόιντ.

Γεννημένος το 1937, ο Χόκνεϊ είχε ενδιαφέροντες γονείς. Ο πατέρας του ήταν λογιστής αλλά και ερασιτέχνης ηθοποιός. Φανατικός κομμουνιστής έγραφε κάθε εβδομάδα παθιασμένα γράμματα στον Στάλιν. Η μητέρα του ανήκε στο ποίμνιο της Εκκλησίας των Μεθοδιστών και δεν επέτρεπε να μπουν στο σπίτι το αλκοόλ και το τσιγάρο.

Ο Ντέιβιντ ήξερε να είναι ο εαυτός του χωρίς τύψεις και ενοχές: στο σχολείο κατάλαβε τις ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις και το ταλέντο του στην τέχνη. Στην αποφοίτησή του από το Bασιλικό Kολέγιο Τεχνών του Λονδίνου το 1962, φορούσε ένα ολόχρυσο σακάκι. Οταν το 2000 το Πανεπιστήμιο του Λιντς τον έχρισε επίτιμο διδάκτορα εισήλθε στην αίθουσα τελετών μεγαλοπρεπώς, φορώντας ένα ζευγάρι παντόφλες από κόκκινο αλατζά.

Τη δεκαετία του ’80 όταν τον είχε προσκαλέσει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν στον Λευκό Οίκο, κατέφτασε στην είσοδο περπατώντας, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη καχυποψία στη φρουρά. Τον συνέλαβαν και τον ανέκριναν τουλάχιστον μισή ώρα. Φανατικός φίλος του τσιγάρου, ήταν από τις λίγες φωνές που αντέδρασαν σφόδρα την περίοδο που η Αγγλία απαγόρευσε το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή