Η Αλεξάνδρεια ζωντανεύει στο χαρτί

Η Αλεξάνδρεια ζωντανεύει στο χαρτί

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθεται απέναντί μου σε ένα αθηναϊκό καφέ με τα σχέδιά του ανά χείρας: κομψές προσόψεις οικοδομημάτων και απόψεις από το εσωτερικό τους. Ο τριαντάρης Αλεξανδρινός Μοχάμεντ Γκόχαρ μου μιλάει με ενθουσιασμό για την οδό Σερίφ Πασά, όπου γεννήθηκε ο Καβάφης. Το σπίτι του ποιητή δεν υπάρχει πια, αλλά στον αριθμό 9 βρίσκεται το υπέροχο κτίριο του Σουηδικού Ινστιτούτου, το οποίο σχεδίασε με το πενάκι του ο αρχιτέκτων και καλλιτέχνης. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στο συγκινητικό εγχείρημα «The Description of Alexandria». Μαζί με μια ομάδα «ομοϊδεατών» νεαρών καλλιτεχνών προσπαθούν να διασώσουν τη μνήμη των κτιρίων της πόλης.

«Η άνθηση της Αλεξάνδρειας –που συνέπεσε περίπου και με την παρουσία του ελληνικού στοιχείου– παρατηρείται την εκατονταετία 1860-1960. Ηδη από τη δεκαετία του ’70, με την πληθυσμιακή έκρηξη, χιλιάδες κτίρια πήραν τη θέση των παλαιότερων. Ομως ο μεγαλύτερος αφανισμός έγινε από το 2011 με την Αραβική Ανοιξη. Την περίοδο των αναταραχών η πόλη έχασε τουλάχιστον 100 εμβληματικά κτίρια από τα 1.135 επισήμως διατηρητέα. Εμείς επιλέγουμε κάποια από αυτά που σώζονται, τα σχεδιάζουμε εκ του φυσικού, συγκεντρώνουμε πληροφορίες από τα αρχεία και στο τέλος εκδίδουμε για καθένα από αυτά ένα έντυπο, σαν μικρό εφημεριδάκι. Να μια ιδέα που θα ήθελα να δω και στην Αθήνα, την οποία επισκέπτομαι πρώτη φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή