«Σπουδή στον Αθω»: εικαστική προσέγγιση στο Αγιον Ορος

«Σπουδή στον Αθω»: εικαστική προσέγγιση στο Αγιον Ορος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μετουσιώνεται σε τέχνη η πίστη των Ρώσων καλλιτεχνών; Πως αποτυπώνουν στον καμβά και σε ποικίλα σύγχρονα μέσα την πνευματική και βιωματική τους εμπειρία από την Μοναστική Πολιτεία;  Μια γεύση της εικαστικής προσέγγισης στο Αγιον Ορος – τον φάρο του ρωσικού μυστικισμού – από τον ορθόδοξο καλλιτεχνικό κόσμο, μεταφέρει η ομαδική έκθεση «Σπουδή στον Αθω» που εγκαινιάζεται αύριο στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης. 

Τα έργα της έκθεσης (περισσότερα από εξήντα) προέρχονται από μια πλούσια πινακοθήκη που δημιούργησαν μέσα στην τελευταία διετία εικοσιέξι Ρώσοι καλλιτέχνες, τρεις αγιορείτες μοναχοί και τρεις Ελληνες καλλιτέχνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθως». Είναι ο καρπός της ελληνορωσικής συνεργασίας μεταξύ της Αγιορείτικης Εστίας και  Καλλιτεχνικού Επιμελητήριου  της Μόσχας. Οι δύο φορείς με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητας, κάλεσαν Ρώσους καλλιτέχνες  να εμπνευστούν από τον αθωνικό μοναχισμό, το αρχιτεκτονικό και φυσικό τοπίο της Χερσονήσου και να μετατρέψουν το προσκύνημα τους στον ιερό τόπο σε καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι Ρώσοι καλλιτέχνες ταξίδεψαν στην Αθωνική Πολιτεία κατά τη διάρκεια του 2015, βίωσαν τον μοναχικό βίο στις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους, σε Σκήτες και κελιά, περπάτησαν στα μονοπάτια της μοναστικής Χερσονήσου και μετέφεραν την προσωπική τους ματιά σε πίνακες ζωγραφικής, σε σμάλτα, σε ψηφιδωτές εικόνες, σε ασπρόμαυρα σχέδια , σε μεταξοτυπίες, βίντεο και φωτογραφίες. 

«Η ποικιλία σε ύφος, θεματολογία, αφήγηση, σε τεχνοτροπία και υλικά (λάδια, παστέλ, ακουαρέλες, σκόνες αγιογραφίας, πλαστικά και άλλα υλικά ) είναι το χαρακτηριστικό της έκθεσης. Αποτελεί μια σπουδή στον Άθω και ταυτόχρονα ένα πανόραμα της σύγχρονης ρωσικής εικαστικής σκηνής», διευκρινίζουν οι επιμελητές της Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας και Γιάννης Μαστερόπουλος.  Εντυπωσιακό είναι το βίντεο του ρώσου καλλιτέχνη Valery Bliznyuk ο οποίος με τη χρήση νέας τεχνολογίας και με εναέριες λήψεις προβάλει σε εξαιρετικά πλάνα σκηνές από τον καθημερινό βίο των μοναχών, την ομορφιά του φυσικού τοπίου, τη μυσταγωγία, την ανάβαση στην κορυφή του Άθω. 

Η «Σπουδή στον Αθω» παρουσιάστηκε στο Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της Μόσχας, ταξίδεψε σε πόλεις της Ρωσίας και από αύριο ως τις 22 Απριλίου θα φιλοξενείται στο κτίριο της Νεδέλκου – την έδρα της Αγιορειτικής εστίας.  Αποτελεί το πρώτο μέρος του προγράμματος «Αθως». Θα ακολουθήσει δεύτερη έκθεση  με έργα Ακαδημαϊκών ζωγράφων από τη Μόσχα, το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή