«Ερως Ηρως», μεγάλη εικαστική έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης

«Ερως Ηρως», μεγάλη εικαστική έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα «γεννήθηκε ένα βράδυ γιορτής στην Αθήνα», λέει η Ιρις Κρητικού που επιμελήθηκε τη μεγάλη ομαδική, εικαστική έκθεση με τίτλο «Ερως Ηρως». «Δανείζεται τον τίτλο της από το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». Πάνω από 60 καλλιτέχνες, από διάφορες γενιές, όλοι καταξιωμένοι, συμμετέχουν σε αυτήν την εικαστική γιορτή που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ιδιωτικό Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου του συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη. Είναι ένας άνετος χώρος 200 τμ, που καλύπτει το κενό για την παρουσίαση σύγχρονης τέχνης στη μεγάλη πόλη του Ηρακλείου.

«Ερως Ηρως», μεγάλη εικαστική έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης-1

Στα εγκαίνια, η κοσμοσυρροή υπογράμμισε αυτήν την ανάγκη, πόσω μάλλον που η συγκεκριμένη έκθεση φέρνει στην Κρήτη ιδιαιτέρως αξιόλογα έργα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και υπογραφές δημιουργών όπως του Γιώργου Ρόρρη, του Στέφανου Δασκαλάκη, της Μαρίας Φιλοπούλου, του Μάριου Βουτσινά, της Ηώς Αγγελή, του Γιάννη Αδαμάκη, της Ειρήνης Ηλιοπούλου, του Παναγιώτη Μπελντέκου, του Δημήτρη Ανδρεαδάκη, του Μιχάλη Μαδένη, του Αλέξη Βερούκα, του Δημήτρη Σαρασίτη, της Χρύσας Βέργη, του Χρήστου Παλλαντζά, του Τάσου Μισούρα, της Μαρίας Γιαννακάκη και πολλών ακόμη…

«Ερως Ηρως», μεγάλη εικαστική έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης-2

Στα εγκαίνια εντυπωσίασε και η ισχυρή παρουσία από τα Χανιά ενώ αρκετοί από τους ζωγράφους που συμμετέχουν στην έκθεση ήρθαν από την Αθήνα, όπως η Αθηνά Χατζή, η Γεύσω Παπαδάκη, ο Μηνάς Καμπιτάκης, η Βούλα Καραμπατζάκη, ο Φραγκίσκος Δουκάκης, η Γεωργία Μπλιάτσου, η Βάσω Τρίγκα, ο Νεκτάριος Αποσπόρης, ο Μάριος Βουτσινάς, η Εφη Μάνου, η Λυδία Μαργαρώνη και, φυσικά, η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού. Από τα Χανιά, ήρθε η Λαμπρινή Μποβιάτσου. Παρούσα και η εικαστικός Μαρία Γρηγοριάδη που μένει στο Ηράκλειο.

«Ερως Ηρως», μεγάλη εικαστική έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης-3

Είναι μία συμπύκνωση υψηλής δημουργίας και ένα σταυροδρόμι γενεών, πρωτίστως όμως μία σπάνια ευκαιρία για το κοινό της Κρήτης να δει καλή ζωγραφική (κυρίως) αλλά και γλυπτική και κατασκευές. Είναι ιδιαίτερη η περίπτωση του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕ ΤΗ) καθώς, στα δέκα και πλέον χρόνια που λειτουργεί ως χώρος παρουσίασης σύγχρονης τέχνης, προχωράει με την αφοσίωση του εμπνευστή και ιδιοκτήτη του, Κωστή Σχιζάκη.

«Ερως Ηρως», μεγάλη εικαστική έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης-4

Είναι μία ακόμη περίπτωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας υπέρ της δημόσιας λειτουργίας της τέχνης. Το ΜΕΤΗ με τα χρόνια έχει δημιουργήσει συνέργειες και διαύλους με άλλους χώρους στην Ελλάδα, προσκαλεί καλλιτέχνες, δίνει ευκαιρίες σε Κρήτες δημιουργούς και προκαλεί ζυμώσεις. Η έκθεση «Ερως Ηρως», που γεννήθηκε και παρουσιάστηκε χάρη στην Ιριδα Κρητικού με οργάνωση του Κωστή Σχιζάκη, θα παραμείνει στο Ηράκλειο έως τις 31 Μαρτίου και τον Μάιο θα μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Το θέμα της έκθεσης είναι φυσικά ο έρως, η επιθυμία, « η χαρά και η αγωνία, η λαχτάρα και η καταβύθιση του ανθρώπου εντός της ερωτικής συνθήκης», όπως σημειώνει η Ιρις Κρητικού. Συγκεντρώθηκαν παλαιά και νέα έργα για να υποστηρίξουν το θέμα που εκφράστηκε ευθέως ή υπαινικτικά με διάφορες τεχνοτροπίες και μέσα.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Αννα Αχιλλέως, Χριστίνα Ακτίδη, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σαββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Δημητράκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Εφη Μάνου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Λυδία Μαργαρώνη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πάστρα, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Αντώνης Τιτάκης, Αντώνης Τσακίρης, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιλοπούλου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος σχεδιασμένος από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,

Νυμφών 3, Ηράκλειο Κρήτης.

Διάρκεια έκθεσης έως 31 Μαρτίου 2017

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή