Τα νέα «όπλα» της αρχιτεκτονικής

Τα νέα «όπλα» της αρχιτεκτονικής

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αθόρυβες δυνάμεις της αρχιτεκτονικής που δημιουργούν με έδρα την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο αλλά και τα γραφεία που διακρίνονται στους τομείς του αρχιτεκτονικού branding, στον σχεδιασμό υποδομών ξενοδοχειακής φιλοξενίας και στα κτίρια ειδικών απαιτήσεων όπως χώροι υγείας από την Eλενα Μπρασινίκα της Bllend θα παρουσιάσει σήμερα η ημερίδα ΕΣΩ, που διανύει αισίως την έκτη χρονιά διοργάνωσης.

Οι αρχιτέκτονες καλούνται να δημιουργήσουν μέσα σε ένα «δαρβινικό τοπίο» όπως το χαρακτηρίζει ο Σταύρος Μαρτίνος, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής και αρχισυντάκτης της εξειδικευμένης ιστοσελίδας «archisearch.gr». Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας που αφορούσε κυρίως τον σχεδιασμό ιδιωτικών κατοικιών και το πάγωμα των δημόσιων έργων αρχιτεκτονικής λόγω της κρίσης οδήγησαν, όπως επισημαίνει στην «Κ», σε ένα ξεκαθάρισμα του αρχιτεκτονικού κλάδου. «Γίνεται αρχιτεκτονική, υπάρχουν αρχιτέκτονες, αλλά μιλάμε για μια εξειδικευμένη αγορά που δεν αφορά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Και στην αρχιτεκτονική, πλέον, επιβιώνουν οι ικανότεροι που πατάνε στα πόδια τους και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Μαρτίνος.

Εμφαση στην τεχνική

Η εύκολη διάχυση της πληροφορίας και η αντιμετώπιση του κάθε έργου ως ξεχωριστό πρότζεκτ που απαιτεί τη δική του έρευνα και προσοχή απομακρύνουν την αρχιτεκτονική από την κατηγοριοποίηση των κυρίαρχων τάσεων και δίνεται έμφαση στην τεχνική. Τα νέα υλικά κατασκευής, όπως τα ανθρακονήματα και τα νανοϋλικά που έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται στις μεταβολές του περιβάλλοντος, αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχιτέκτονες δημιουργούν ένα νέο πεδίο δράσης και πολλές φορές δίνουν την ευκαιρία σε μικρές δημιουργικές ομάδες να αναδείξουν τη δουλειά και το ταλέντο τους και να σταθούν ανταγωνιστικά σε μεγαλύτερους παίκτες. «Ζούμε μια επανάσταση στα μέσα παραγωγής και στις νέες τεχνολογίες. Τα νέα λογισμικά επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να εργάζονται σε ψηφιακά μοντέλα κτιρίων και αλλάζοντας μια παράμετρο να βλέπουν πώς επηρεάζεται ολόκληρο το σχέδιο. Αυτό τους επιτρέπει να χτίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογραμμίζει ο κ. Μαρτίνος. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την πρόσφατη βράβευση των Καταλανών αρχιτεκτόνων «RCR Architects» με το βραβείο Pritzker, οι οποίοι επέλεξαν να ζουν στη μικρή πόλη Οτο αλλά «βρίσκονται» παντού στον κόσμο με τα έργα τους.

Συνεργασίες

Η εποχή παρότι συνήθως χαρακτηρίζεται από την οικονομική κρίση επιτρέπει τη δημιουργία συνεργασιών και ευκαιριών σε ετερόκλητες περιοχές, που μέχρι πρότινος έμοιαζαν περίκλειστες λόγω της φύσης τους. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο επανασχεδιασμός της ολλανδικής και νορβηγικής πρεσβείας που ανέλαβαν οι GFRA Architects (Τ. Γούσης, Τζ. Φρίντα, Ε. Ρόμπερτς). Η φιλοσοφία του «νέου τρόπου εργασίας» που υιοθετείται στην Ολλανδία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει από οποιοδήποτε χώρο εφαρμόστηκε αρχιτεκτονικά στη μελέτη της νέας πρεσβείας. «Σε ένα ανοικτό περιβάλλον οργανωμένο με βάση τη δραστηριότητα και όχι την ιεραρχία, ακόμη και ο πρέσβης δεν διαθέτει πια προσωπικό γραφείο», αναφέρεται στο σημείωμα των αρχιτεκτόνων. «Αλλάζει η φυσιογνωμία της αρχιτεκτονικής και γίνονται ευχάριστες διασταυρώσεις», σημειώνει ο κ. Μαρτίνος.

​​Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 5 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή