«Παρατοξικά Παράδοξα», έκθεση έργων κινούμενης εικόνας στο Μουσείο Μπενάκη

«Παρατοξικά Παράδοξα», έκθεση έργων κινούμενης εικόνας στο Μουσείο Μπενάκη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η σχέση με τον κόσμο το πλέον αμφιλεγόμενο, δύστροπο και ημιτελές έργο της ανθρωπότητας; Αυτό το ερώτημα διερευνά η έκθεση Paratoxic Paradoxes (Παρατοξικά Παράδοξα) που διοργανώνεται από την Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και ξεκινά στις 23 Μαρτίου. Η έκθεση παρουσιάζει νέα έργα κινούμενης εικόνας τα οποία ερευνούν το παραπάνω κρίσιμο ερώτημα μέσα από μια διαφορετική, σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής.

Η έκθεση αποτελείται από μια πρωτότυπη «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου. Ερευνά τις παράλληλες αναγνώσεις αυτού που περισσεύει και αυτού που απορρίπτεται, αυτού που είναι διαχειρίσιμο ενώ διαφεύγει, του άμορφoυ και του άναρχου, του αποθεματικού και του φθίνοντος, του απωθητικού και του απωθημένου, του υπερβολικού και του γκροτέσκου, του μεταδοτικού και του μεταφερόμενου, του επεξεργασμένου και του «κυριευμένου».

Οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν την ασυνήθιστη πρόκληση ενός ελάχιστου επιμελητικού δεδομένου που αποτελούνταν μόνο από τις λέξεις: τοξικό, απόβλητο. Κοινό εκφραστικό μέσο των καλλιτεχνών είναι η κινούμενη εικόνα (φιλμ, βίντεο, animation, ψηφιακές πρακτικές).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση προσθέτει ακόμη ένα, αναπάντεχο, σημείο εκπομπής από την «Ελλάδα της κρίσης» θεωρώντας ότι μια τέτοια ενέργεια είναι χρήσιμη, ακριβώς γιατί μοιάζει παράδοξη. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Sophia Al Maria, Korakrit Arunanondchai, Βασίλης Π. Καρούκ, Anja Kirschner, Eva Kotatkova, Saskia Olde Wolbers, Εύα Παπαμαργαρίτη, Agnieszka Polska, Mika Rottenberg, Wu Tsang.

Από Τρίτη έως Κυριακή 11 π.μ. – 9 μ.μ., Πέμπτη 11 π.μ. – 11 μ.μ., έως 21 Μαΐου.  Πειραιώς 138

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή