Παντοφλέ, σκαρπίνι, πασουμάκι, ξώφτερνο

Παντοφλέ, σκαρπίνι, πασουμάκι, ξώφτερνο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι περισσότερα από τριάντα τα έργα που εκτίθενται, το ένα σαν συνέχεια του άλλου, δημιουργώντας μια αλλόκοτη παπουτσοθήκη. Αλλόκοτη, γιατί κάθε παπούτσι είναι μονό, λείπει το ταίρι του. Παρά τη ζωντάνια των χρωμάτων, το σύνολο έχει μια απροσδιόριστη μελαγχολία που εξισορροπείται από το χιούμορ της σύλληψης και την εμπνευσμένη πειθαρχία της εκτέλεσης.

Το αναρτημένο απόσπασμα από τον έβδομο μιμίαμβο του Ηρώνδα με τον τίτλο «Σκυτεύς» (παπουτσής, τσαγκάρης), όπου περιγράφεται η επίσκεψη της Μητρώς και των φιλενάδων της στο τσαγκάρικο του Κέρδωνα για να αγοράσουν παπούτσια, είναι η καλύτερη εισαγωγή στην έκθεση: «Κοιτάξτε, κοιτάξτε με προσοχή αυτά τα μοντελάκια: ντόπια και ξένα* καναρινιά, λουστρίνια, παπαγαλέ, εσπραντίγ, με φελά, παντοφλέ, σκαρπίνι ανατολίτικο, μποτάκι, πασουμάκι, ξώφτερνο, τριανταφυλλί, σανδάλι Αργίτικο, εμπριμέ, α λα γκαρσόν, δίσολα σπορ. Πέστε μου ό,τι ζητάει η καρδιά σας, έτσι για να καταλάβετε οι γυναίκες και τα τσακάλια τι δέρματα καταβροχθίζουνε!» (μετάφραση Σωτήρης Κακίσης και Στέφανος Κουμανούδης, «Νεφέλη», 1996).

Η πρώτη έκθεση του 63χρονου ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου είναι έργα ζωγραφισμένα ή σχεδιασμένα σε λευκά ή υπόλευκα χαρτιά σχήματος Α3, με μελάνι και υδροχρώματα. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γράφει, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Ζαφειρόπουλος είναι αυτοδίδακτος, τα μαθαίνει όλα μόνος του, μαθαίνει τρόπους και επινοεί τεχνικές, με μόνο οδηγό το δημιουργικό πάθος του και το καλλιτεχνικό ένστικτό του. (…) Ο Ζαφειρόπουλος είδε κάποια παπούτσια στις βιτρίνες, όχι με τα μάτια του πιθανού αγοραστή, αλλά ως εικαστικά δημιουργήματα, ως οιονεί έργα τέχνης. Τα φωτογράφισε ο ίδιος και του γεννήθηκε η επιθυμία να τα ζωγραφίσει. (…) Δεν αλλοιώνει τη φόρμα τους, τα προσεγγίζει με σεβασμό, σαν ιερά σκεύη σχεδόν. Αλλάζει όμως τη χρωματική τους σύνθεση, για να πετύχει το εικαστικό αποτέλεσμα που κυνηγάει».

​​Η έκθεση «Ο Σκυτεύς και οι Κοπέλες» παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13, έως τις 29 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή