Η γοητεία της γραμμής διά χειρός Νίκου Νικολάου στο ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης εδώ και πολλά χρόνια επιτελεί ένα αθόρυβο, συστηματικό έργο: έχει ειδικό εκθεσιακό πρόγραμμα αφιερωμένο στα σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνοντας σε αυτό το ζωγραφικό είδος τη θέση που του αξίζει. Μετά τον Μόραλη και τον Κοκκινίδη, ήρθε η σειρά του Νίκου Νικολάου, του ζωγράφου που ήξερε τη γοητεία της γραμμής. Υπήρξε δεινός σχεδιαστής και η εστίαση σε αυτό το τμήμα της πορείας του αποκαλύπτει τη δομή ολόκληρου του έργου του.
Από την ερχόμενη Τετάρτη, 29/3, θα δούμε στο Μέγαρο Εϋνάρδου μία ατομική με 300 σχέδια από όλα τα γόνιμα χρόνια του καλλιτέχνη: ξεκινώντας από το 1929, την περίοδο των σπουδών του, και φτάνοντας μέχρι την ανέκδοτη εικονογράφηση που έκανε για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, προτού πεθάνει το 1986.
Ο ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης της γενιάς του ’30 διδαξε άλλωστε σχέδιο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το κείμενο του καταλόγου υπογράφει ο Νίκος Παΐσιος, ιατρός στο επάγγελμα, με ειδίκευση στη λοιμωξιολογία και αξιόμαχο στέλεχος του Νοσοκομείου «Γεννηματάς». Οταν δεν εφημερεύει, αφιερώνει όλον τον ελεύθερο χρόνο του στη μελέτη της τέχνης.