Το λάθος του γραφειοκρατικού λαβυρίνθου

Το λάθος του γραφειοκρατικού λαβυρίνθου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της ελληνικής εκπροσώπησης για την 57η Μπιενάλε της Βενετίας, που ξεκινάει σε περίπου έναν μήνα από σήμερα. Αν και οι διαδικασίες για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής είχαν ολοκληρωθεί ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και η τελική πρόταση ανακοινώθηκε τον περυσινό Αύγουστο, το απαραίτητο κονδύλι για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησε να εκταμιεύεται μόλις χθες. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν έκανε κάποιο λάθος. Το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε θα κατευθυνόταν από το υπουργείο Πολιτισμού προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που ανέλαβε ρόλο επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης και από εκεί θα κατέληγε στον εικαστικό και σκηνοθέτη Γιώργο Δρίβα, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας με την εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων», και με την επιμέλεια του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Παρακολουθώντας αυτή τη διαδρομή θα έλεγε κανείς ότι ο κάθε εμπλεκόμενος έκανε τη δουλειά που του αναλογεί. Το σύστημα όμως που έχει δημιουργηθεί για να προστατεύσει –και σωστά– το Δημόσιο από την υπόνοια διαφθοράς και σπατάλης χρημάτων είναι τόσο σύνθετο, πυκνό και περίπλοκο, που εξαντλεί και τον κάθε καλοπροαίρετο. Μοιάζει με έναν λαβύρινθο υπηρεσιών, νομικών γνωματεύσεων, συλλογής υπογραφών και άλλων τινών, που γίνεται πιο σύνθετος όταν ορισμένες υπηρεσίες δεν είναι ώριμες να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες. Δεν λέμε φυσικά τα πράγματα να γίνονται πρόχειρα και παράτυπα. Κάθε άλλο. Υπάρχουν όμως και τα πρακτικά προβλήματα που μπαίνουν στη μέση και αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της Μπιενάλε. Για την υλοποίηση ενός έργου, μικρού ή μεγάλου, υπάρχει επένδυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικά, που καταλήγει είτε να μένει απλήρωτη για καιρό είτε να καλύπτεται με προσωπικό ρίσκο και κόστος. Μπορεί το σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο; Σίγουρα πρέπει. Και όταν κάτι προορίζεται για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι σχετικές διαδικασίες θα έπρεπε να ολοκληρώνονται εγκαίρως και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή