Eργα του Τουόμπλι σε ένα «θεϊκό διάλογο» με αρχαία γλυπτά, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Eργα του Τουόμπλι σε ένα «θεϊκό διάλογο» με αρχαία γλυπτά, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο του 2009 είχαμε πρώτη φορά την ευκαιρία να δούμε έργα του Σάι Τουόμπλι στην Αθήνα, του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη που πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Ο φιλέλληνας εικαστικός, που έζησε πάνω από μισό αιώνα στη Ρώμη για να αισθάνεται τη σαγήνη της αρχαιότητας, επιστρέφει μετά θάνατον στην ελληνική πρωτεύουσα, μέσα από μια σημαντική έκθεση που του αφιερώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 25 Μαΐου. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα τμήμα της δουλειάς του που μας αφορά και να κατανοήσουμε τον δικό του τρόπο ανάγνωσης του παρελθόντος.

Η πρωτοτυπία του αφιερώματος, που έχει τίτλο «Θεϊκοί Διάλογοι», έγκειται στο ότι τα έργα του Τουόμπλι παρουσιάζονται σε αρμονία με αρχαία γλυπτά και αγγεία. Κάποια εξ αυτών είναι πράγματι μοναδικά και χρειάστηκε κόπος και πειθώ για να έρθουν στην Ελλάδα, όπως το αγγείο «François». Γνωστό και ως «Κρατήρας του Κλειτία», είναι ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται εκτός του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φλωρεντίας. Για το αγγείο «François» έχει λεχθεί ότι η μοναδικότητά του είναι τέτοια, ώστε ακόμη και αν χάνονταν όλα τα άλλα αγγεία και διατηρείτο μόνο αυτό, θα ήταν μόνο του ικανό να μιλήσει για την ελληνική μυθολογία και για τον κώδικα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τονίζει ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος έδωσε πνοή και ουσία σε αυτό το απρόσμενο πάντρεμα μεταξύ σύγχρονου και αρχαίου.

Ο Τουόμπλι ήδη από το 1952 –όταν μαζί με τον Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ επισκέφθηκε τον ευρωπαϊκό Νότο και τη Βόρεια Αφρική εν είδει grand tour– παθιάστηκε με την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα. Εκτοτε άλλαξαν και η ζωή και η τέχνη του. Την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής επιμελούνται ο διευθυντής του Νίκος Σταμπολίδης και ο Jonas Storsve, επιμελητής στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι και επιμελητής της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Σάι Τουόμπλι που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Μουσείο του Παρισιού. Καίριο ρόλο διαδραμάτισε και η Σάντρα Μαρινοπούλου, η δραστήρια πρόεδρος του ΜΚΤ, με αγάπη και γνώση της Contemporary Art αλλά και λαμπρές ιδέες για το πώς η αρχαιότητα μπορεί να σμίξει με τη σύγχρονη εποχή.

Υπογραμμίζει στην «Κ»: «Οι “Θεϊκοί Διάλογοι” είναι μια έκθεση όπου οι αρχαίοι θεοί θα συνομιλήσουν με τη σύγχρονη τέχνη. Ο Σάι Τουόμπλι, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία, έρχεται στο Kυκλαδικό να εκτεθεί ανάμεσα στους αρχαίους θεούς. Εδώ και πολλά χρόνια είχα την επιθυμία να τον παρουσιάσουμε, γνωρίζοντας το πάθος και την αγάπη του για την Ελλάδα και την ιστορία της. Πέρυσι το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Nicola del Roscio, πρόεδρο του Cy Twombly Foundation. Στη συνέχεια, μαζί και με τον φίλο Jonas Storsve, επιμελητή της μεγάλης αναδρομικής του Αμερικανού που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Centre Georges Pompidou, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτή την έκθεση στην Αθήνα. Ετσι, σε συνεργασία με τον Νίκο Σταμπολίδη, για άλλη μία φορά στο μουσείο μας θα παρουσιαστεί η σύγχρονη τέχνη δίπλα σε αρχαιότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή