Ενα κρεβάτι έξω από τη «Μεγάλη Βρεταννία»

Ενα κρεβάτι έξω από τη «Μεγάλη Βρεταννία»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, μια έκπληξη περιμένει όσους βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος. Τα φώτα θα σβήσουν και η πρόσοψη της «Μεγάλης Βρεταννίας» θα μεταμορφωθεί για μερικά λεπτά. Αν και η δράση θα ξεκινήσει πιο νωρίς, από ένα λευκό κρεβάτι στο πεζοδρόμιο.

Η νεαρή εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη –που ζει ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα– έχει προετοιμάσει ένα εικαστικό δρώμενο, στο οποίο συνδυάζει την περφόρμανς, τη ζωγραφική, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη διάδραση. Μαζί της θα είναι και η περφόρμερ Αναστασία Αργυρίου, η οποία ασχολείται με την ψυχολογία της τέχνης.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι κάτι παρόμοιο δεν έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα. Ενα δρώμενο δηλαδή που μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία στον δημόσιο χώρο. Μια παρέμβαση που σέβεται την πόλη και αφήνει το αποτύπωμά της στον θεατή. Στις μεγαλουπόλεις του εξωτερικού τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά. Στην Αθήνα, θα το δούμε για πρώτη φορά αύριο.

Η καλλιτέχνις, που κατάφερε να καταξιωθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, υπογραμμίζει στην «Κ» πως δεν θα ήθελε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες του εγχειρήματος με τον τίτλο «BedSheets Art Project». Το μόνο που θέλει να υπογραμμίσει είναι πως δεν επέλεξε τυχαία την πλατεία Συντάγματος –έναν χώρο γεμάτο φόρτιση και συμβολισμούς– αλλά ούτε και τη χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Ο στόχος της είναι να παρακινήσει τους θεατές να σκεφθούν πότε αισθάνονται ελεύθεροι και τι είναι αυτό που μπορεί να παρεμποδίζει την ελευθερία σκέψης, βούλησης και δράσης. Καθώς την ενδιαφέρει πολύ, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση του κοινού σκέφτηκε πως θα ήταν καλύτερο να λειτουργήσουν όλα ως ένα μυστικό που αποκαλύπτεται και όχι ως ένα πολυδιαφημισμένο γεγονός.

Το «BedSheets Art Project» δεν θα περιοριστεί σε αυτό που θα συμβεί αύριο στο Σύνταγμα. Από τις 5 Μαΐου θα παρουσιάσει μια ολόκληρη σειρά έργων με μεικτές τεχνικές στην αίθουσα τέχνης SG στο ξενοδοχείο «St George» στον Λυκαβηττό. Εκεί φαίνεται ανάγλυφα το σκεπτικό της δουλειάς της, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί ανορθόδοξα υλικά στην τέχνη της. Το βασικό της ζητούμενο είναι να περάσει από τις δύο διαστάσεις της ζωγραφικής στις τρεις, όπως επίσης να δώσει στον θεατή την ευκαιρία μιας απτικής προσέγγισης στα έργα της. Η αφή διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο με την όραση.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1983, η Μαρία Φραγκουδάκη σπούδασε αρχικά Χημεία, Φαρμακολογία και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι αφιέρωνε όλο τον ελεύθερο της χρόνο στην τέχνη. Η συνειδητοποίηση αυτής της εσωτερικής της ανάγκης την έκανε να αλλάξει πορεία και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου κάνει επιτυχημένη καριέρα ως εικαστικός, έχοντας πουλήσει έργα ακόμη και στην Google. Παρά το γεγονός ότι ζει στο εξωτερικό, δεν χάνει την επαφή της με την Ελλάδα και το παρόν εγχείρημά της είναι μια απόπειρα να προσφέρει κάτι σε μια πόλη που δοκιμάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή