ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαδρομές στη Νέα Υόρκη όλων των δεκαετιών

Διαδρομές στη Νέα Υόρκη όλων των δεκαετιών

Στην επόμενη επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη «προμηθευτείτε» τον ψηφιακό χάρτη σας από τα αρχεία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Ισως δυσκολευτείτε κάπως να φθάσετε στον προορισμό σας, αφού η ρυμοτομία έχει αλλάξει αρκετά τους τελευταίους αιώνες, ενώ ορισμένοι χάρτες είχαν δημιουργηθεί με πρωταρχικό κριτήριο την αισθητική και όχι τη χρηστικότητά τους. Σίγουρα όμως θα απολαύσετε τη διαδρομή στους λόφους και τα λιβάδια, που κάποτε κάλυπταν ένα μεγάλο κομμάτι του Μανχάταν ή στην ξεχασμένη σήμερα 13η Λεωφόρο, η οποία κατασκευάστηκε και καταστράφηκε σε διάστημα λίγων δεκαετιών. Σκοπός του νέου εγχειρήματος «NYC Space/Time Directory» είναι να αναδείξει τις συλλογές χαρτών και γεωχωρικών δεδομένων της Βιβλιοθήκης με τη βοήθεια μιας σειράς διαδραστικών εργαλείων, αρχίζοντας με την εφαρμογή «Maps by Decade» που τέθηκε σε λειτουργία μέσα στον Απρίλιο. Συνολικά 5.000 χάρτες των πέντε δήμων της μητρόπολης, χρονολογούμενοι από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1950, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα spacetime.nypl.org, όπου συνδυάζονται με πληροφορίες από ανάλογα πρότζεκτ, όπως το NYPL Map Warper.

Οι χρήστες μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, ακριβώς όπως θα έκαναν με έναν σύγχρονο ψηφιακό χάρτη, για να συγκρίνουν την εικόνα με τη σημερινή, εντοπίσουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον αστικό ιστό ή να ανακαλύψουν σε ποιο σημείο της σημερινής Νέας Υόρκης βρίσκονταν οι μικρές πόλεις, που αργότερα ενσωματώθηκαν στη μεγαλούπολη. Σταδιακά, οι συλλογές χαρτών θα συνδεθούν με άλλες συλλογές της Βιβλιοθήκης, έτσι με ένα «κλικ» σε ένα ορόσημο ο επισκέπτης θα αποκτά πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό, όπως παλιές φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και μενού ιστορικών εστιατορίων της περιοχής. Παράλληλα, η σύνδεση με υπάρχουσες εφαρμογές όπως το Building Inspector θα επιτρέπει την αναζήτηση νεοϋορκέζικων διευθύνσεων και σημείων αναφοράς που δεν υπάρχουν πια, με την εθελοντική συμβολή των κατοίκων της πόλης.

«Θα είναι κάτι σαν το Google Maps με την προσθήκη της τέταρτης διάστασης», αναφέρει ο επικεφαλής του NYC Space/Time Directory, Bert Spaan, στο μπλογκ της Βιβλιοθήκης. «Κάθε ένα από αυτά τα εργαλεία μας βοηθάει να μάθουμε κάτι για μια πτυχή της ιστορίας της Νέας Υόρκης. Στόχος του πρότζεκτ είναι να συνδέσουμε όλες τις πτυχές, να προσφέρουμε στο κοινό έναν προορισμό όπου θα μπορεί να βρει ιστορικούς χάρτες και φωτογραφίες και να δει πώς ήταν οι δρόμοι στο παρελθόν». Το λογισμικό για το σύνολο των εφαρμογών θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ερευνητών.