Η Βιρτζίνια Γουλφ με… haute couture

Η Βιρτζίνια Γουλφ με… haute couture

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι Σάββατο απόγευμα κι ενώ η Αθήνα έχει κάπως κατεβάσει ρυθμούς λόγω τριημέρου, οι δύο καλλιτέχνες, με τη σιγουριά και την ωριμότητα που τους χαρίζει η πολύχρονη ενασχόληση με την τέχνη τους αλλά και ο πανταχού παρών κοσμοπολιτισμός τους, συναντούν την «Κ», μεταξύ φωνών και «αυτό το κομμάτι πάει στην άλλη αίθουσα», στην γκαλερί Ευριπίδη. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εφαρμοστεί η τέχνη στη μόδα και το αντίστροφο. Το βλέπω ως μία τάση εξέλιξης των ανθρώπων, να μπλέκουν την εικαστική με την εφαρμοσμένη τέχνη», λέει ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης. Χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, ο Δημήτρης Ντάσιος και ο Βαγγέλης Κύρης συναντιούνται ξανά, με ένα πέρασμα στους αιώνες, στα φύλα, στις υπαρξιακές μετακινήσεις, δημιουργώντας το «Ορλάντο», βασισμένο στο πλάσμα που γέννησε η μεγαλειώδης Βιρτζίνια Γουλφ. Πρόκειται για μια σειρά από έργα που συνδυάζουν το ρούχο με τον άνθρωπο και τη φωτογραφία, την τέχνη με την εφαρμογή της, την haute couture με την εικαστικότητα.

Οι αιώνες και τα φύλα

Τα ρούχα που έχει σχεδιάσει ο Δημήτρης Ντάσιος, πολλά εκ των οποίων αποτελούν ήδη best sellers σε επιλεγμένες μπουτίκ του εξωτερικού, διαγράφουν το ταξίδι που έκανε ο/η Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ στους αιώνες, στις συνθήκες της ύπαρξης αλλά και στις εναλλαγές του φύλου. Ο σχεδιαστής προέρχεται, έτσι κι αλλιώς, από τον χώρο της τέχνης, καθώς ξεκίνησε ως ηθοποιός και λυρικός τραγουδιστής. Την τέχνη δεν την ξέχασε ποτέ. «Με τον Βαγγέλη μάς στοίχειωνε η ίδια τρέλα για τα αντικείμενα απ’ όλο τον κόσμο, για τα αυθεντικά κομμάτια από παραδόσεις των λαών. Ετσι παντρέψαμε τον χρόνο και τον τόπο, τη Δύση και την Ανατολή, δημιουργώντας το “Ορλάντο”», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Ντάσιος.

Τα κομμάτια που εκτίθενται κινούνται μεταξύ μόδας και τέχνης – τα βρίσκει κανείς στις μπουτίκ, σε διάφορα νούμερα, αλλά το καθένα έχει τη μοναδικότητά του: όλα τα διακοσμητικά στοιχεία πάνω τους είναι μοναδικά και αυθεντικά για κάθε κομμάτι. Εξάλλου, όπως λέει στην «Κ» ο επιμελητής της έκθεσης, εικαστικός Μάριος Tériade Ελευθεριάδης, «εμείς δεν θα βάζαμε ποτέ στην γκαλερί “σκέτη” μόδα, δίχως ίχνος εικαστικότητας». Ο Βαγγέλης Κύρης, με τον φακό της υπαρξιακής αγωνίας, με τα ανδρικά και γυναικεία μοντέλα του, φρόντισε τα κομμάτια του Ντάσιου να κάνουν ένα μεγάλο πέρασμα από τους αιώνες. Η τεχνική του, μάλιστα, κάνει ακόμη πιο προσωπικό το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αφού ο φωτογράφος αφαιρούσε όλο το χρώμα από τη φωτογραφία και κατόπιν τη ζωγράφιζε από πάνω.

Μια προσεκτική ματιά στα κομμάτια του Δημήτρη Ντάσιου αρκεί για να αντιληφθείς την τεχνοτροπία –και τη στάση απέναντι στη ζωή και την τέχνη– που έχει ο σχεδιαστής. Υλικά τού σήμερα, όπως είναι το denim, σεντονόπανα, διακοσμητικά τού χθες, μια υποδόρια ευτέλεια, η ανθρώπινη κατάσταση, πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. «Είναι όλα ατελείωτα και φθαρμένα, δημιουργώντας ένα trash πάνω στη μόδα», λέει ο σχεδιαστής.

Ενα προσωπικό ταξίδι

Ο Βαγγέλης Κύρης αντιμετώπισε τα ρούχα του σχεδιαστή ως υπαρξιακή κατάσταση. «Κάποτε, ενδεικτικό του ζενίθ της δημιουργικότητάς μου ήταν ο ιδρώτας στο κούτελο, ακόμη κι αν έξω είχε χιονοθύελλα. Τώρα πια, που έχω μεγαλώσει και η εμπειρία έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι μέσα μου, το ψυχογράφημα βγαίνει με πιο συνειδητό τρόπο. Φροντίζω πάντοτε να υπάρχουν οι εικόνες, οι αισθήσεις, τα ταξίδια μου και, οπωσδήποτε, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και οι τέσσερις εποχές», αναφέρει ο φωτογράφος, ενώ ο Δημήτρης Ντάσιος τον συμπληρώνει: «Ολα βγαίνουν μέσα από ένα προσωπικό ταξίδι, από εκείνη την πορεία προς την πραγμάτωση της εσωτερικής μου σύνθεσης. Γι’ αυτό κι επιθυμώ να δημιουργώ πάντοτε κάτι καινούργιο, το οποίο τις περισσότερες φορές τυγχάνει ιδιαίτερης εμπορικής αποδοχής».

«Ενα ταξίδι, αυτό είναι η φύση μας. Και το “Ορλάντο” είναι η ψυχή του ανθρώπου. Η μνήμη, το φίλτρο και η καινούργια καλλιτεχνική πρόταση που γεννιέται κάθε φορά», λένε Ντάσιος και Κύρης, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.

​​«Ορλάντο», Γκαλερί Ευριπίδη, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι. Εως τις 6 Μαΐου. Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή