Μεταμόρφωση με οδηγό το φως και τη σκιά

Μεταμόρφωση με οδηγό το φως και τη σκιά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτότυπο εικαστικό πρότζεκτ, το οποίο συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου σ’ ένα παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων στη λεωφόρο Συγγρού.

Τη σύλληψη της ιδέας αυτής είχε η γλύπτρια και ζωγράφος Μαριάννα Λύρα, η οποία συντόνισε και μια ομάδα συνεργατών που συνέβαλαν για να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα. Η εικαστικός επιστρέφει δυναμικά στα πράγματα ύστερα από πολλά χρόνια σιωπής. Τίτλος του πρότζεκτ; Καθόλου τυχαία: «ρειstart».

Το νήμα ξετυλίγεται σε ένα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του 1920, το οποίο είχε χτιστεί ειδικά για να στεγάσει την πρώτη έκθεση-συνεργείο αυτοκινήτων της Fiat στην Ελλάδα.

Θέμα του κεντρικού έργου του «ρειstart» είναι ένα οικογενειακό δείπνο, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή. H λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής, ωθώντας τις ζωγραφισμένες μορφές να εγκαταλείψουν τον δισδιάστατο καμβά και να απλωθούν ως γλυπτά στον χώρο. Αρχίζουν έτσι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα «μήτρα». Ο πίνακας αυτός είχε δημιουργηθεί από τη ζωγράφο πριν από 20 χρόνια, αλλά παρουσιάζεται για πρώτη φορά τώρα.

Με υλικά τις ψηφιακές εκτυπώσεις εικόνων που αποτυπώνουν τα στάδια της μεταμόρφωσης των χαρακτήρων του δείπνου, καθώς και το χαρτόνι, το μέταλλο τα συρμάτινα πλέγματα, τα υφάσματα, το φως και τη σκιά, η Μαριάννα Λύρα εμπνέεται από τον Γουίλιαμ Κέντριτζ και αφοσιώνεται σε μια ερευνητική διαδικασία δημιουργώντας ένα εικαστικό εγχείρημα το οποίο αποτελείται από πολλές ενότητες. Κάθε μία από αυτές μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα.

​​Λεωφόρος Συγγρού 114, είσοδος από Φαλήρου 97-99. Από 18 Μαΐου έως 30 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή