Μόδα: H μικρή ελληνική «επανάσταση»

Μόδα: H μικρή ελληνική «επανάσταση»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δύο δεκαετίες, το «μάτι» της Ελένης Μαρνέρη αναζητάει το όμορφο, που είναι όμως και διαφορετικό. Στον χώρο της, στις νότιες παρυφές της Ακρόπολης, η έμφαση δίνεται στο κόσμημα, χωρίς όμως να απουσιάζει το ντιζάιν, η μόδα και οι εφαρμοσμένες τέχνες γενικότερα. Από σήμερα και μέχρι τις 26 Μαΐου, η Eleni Marneri Galerie εστιάζει στη «φρέσκια» ελληνική μόδα, φιλοξενώντας ένα trunk show με κολεξιόν νέων σχεδιαστών και brands, σε συνεργασία με το AP Showroom της Αλεξάνδρας Πολυμενάκου. Η παρουσίαση γίνεται σε μια εποχή όπου είναι σε εξέλιξη μια μικρή «επανάσταση» την οποία οδηγούν Ελληνες δημιουργοί που προσπαθούν να βρουν τη φωνή τους στην εγχώρια αγορά της κρίσης αλλά και στις συχνά «μπλαζέ» αγορές του εξωτερικού.

«Η μόδα πάντα με συγκινεί, ειδικά όταν είναι λίγο “αντιμόδα”. Οπως με συγκινεί πάντα το παλιό με το καινούργιο, το πρωτόγονο με το σύγχρονο», λέει η Ελένη Μαρνέρη στην «Κ».

Λιτά και δωρικά

Τη δουλειά του στην γκαλερί δείχνει ο καταξιωμένος και ιδιαίτερα ταλαντούχος Αγγελος Μπράτης, ένας δημιουργός που χτίζει λιτές, δωρικού ρυθμού σιλουέτες και δουλεύει πάνω σε χειροποίητα ντραπέ. Τον ακολουθεί το Arjuna Knitwear, που εστιάζει σε άνετα, one size ρούχα από οργανικό βαμβάκι εμπνευσμένα από τη γιόγκα, οι έθνικ στάμπες της σχεδιάστριας Ελένης Γεωργοπούλου που μετατρέπονται σε ρευστές γραμμές για το Chicuel, η δυναμική ματιά της Ελευθερίας Αράπογλου στη Digitaria με συλλογές για εκείνον και εκείνη και ο μινιμαλισμός του The Line Project, μέσα από φυσικές πρώτες ύλες που έρχονται από παντού. Παρουσιάζονται επίσης τα χειροποίητα σανδάλια Kyma, με τις μπλε σόλες που συμβολίζουν τη θάλασσα, και το Postfolk της Μαρίας-Ολγας Βλάχου, όπου φολκλόρ μοτίβα κεντημάτων μεταφέρονται μέσα από ψηφιακή τεχνολογία σε αξεσουάρ.

Και κοσμήματα

Το trunk show φιλοξενεί και δύο δημιουργούς κοσμημάτων με διαφορετικές προσεγγίσεις, την Elena Kapompasopoulou και το (με έδρα τη Νέα Υόρκη) brand της, Cement Chemistry, με κοσμήματα φτιαγμένα από μπετόν, και την Johanna Daniil, η οποία με επιρροές από vintage ραπτική και κεντήματα δημιουργεί ασύμμετρα κομμάτια με πρωτότυπα υλικά.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν κομμάτια των συλλογών, αλλά και να δώσουν παραγγελίες. «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δημιουργούν, παρ’ όλες τις αντιξοότητες», συμπληρώνει η Ελένη Μαρνέρη. «Οτι έχουν αισθητική και κάτι πολύ δικό τους να πουν».

​​12-26 Μαΐου. Eleni Marneri Galerie (Λεμπέση 5-7, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή