Μπαμπάδες με άδεια πατρότητας

Μπαμπάδες με άδεια πατρότητας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ότι οι καθημερινοί ήρωες του Johan Bavman ζουν στη Σουηδία είναι μάλλον προφανές. Αντιθέτως, το γεγονός ότι η σειρά πορτρέτων του με τίτλο «Swedish Dads» έκανε τον γύρο του κόσμου και γνώρισε επιτυχία σε τόσο διαφορετικές κοινωνίες όσο η Ουγκάντα, η Ρουμανία και το Βιετνάμ θα μπορούσε να είναι από μόνο του αντικείμενο μελέτης. Παρότι η εγχώρια νομοθεσία το επιτρέπει, ελάχιστοι Σουηδοί μπαμπάδες επιλέγουν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για τουλάχιστον έξι μήνες έτσι ώστε να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη φροντίδα των παιδιών τους. Ο βραβευμένος Σουηδός φωτογράφος τούς αναζήτησε, μπήκε στα σπίτια τους και τους απαθανάτισε σε στιγμές καθημερινής γαλήνης ή (συχνά) χάους, ζητώντας τους να του μιλήσουν για το πώς αυτή η ιδιαίτερη περίοδος είχε επηρεάσει την κοσμοθεωρία τους και τις σχέσεις τους με τις οικογένειές τους.

Η σειρά εκτέθηκε για πρώτη φορά εκτός Σουηδίας την άνοιξη του 2016, στο Βουκουρέστι, και η θερμή ανταπόκριση του κοινού στάθηκε αφορμή για τη συνέχιση του ταξιδιού της έκθεσης όχι μόνο σε χώρες που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αξίες με τη Σουηδία, αλλά και σε κουλτούρες οι οποίες δεν θα επιδοκίμαζαν την απόφαση ενός πατέρα να «κλειστεί» στο σπίτι με την οικογένειά του. Ανάμεσά τους το Ιράν, η Μοζαμβίκη, το Ισραήλ και η Κίνα, όπου τα πορτρέτα αναμφίβολα αποτέλεσαν έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Σε κάποιους από τους σταθμούς της έκθεσης, η πρεσβεία της Σουηδίας διοργάνωσε διαγωνισμούς ερασιτεχνικής φωτογραφίας με θέμα τις τοπικές απεικονίσεις της πατρότητας και οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στο Βιετνάμ, η εικόνα ενός πατέρα που κρατάει ένα πρόωρο μωρό στο στήθος του, συγκέντρωσε περισσότερες από 10.000 διαδικτυακές ψήφους, ενώ στην Ουγκάντα πάνω από 150 μπαμπάδες στάθηκαν περήφανοι μπροστά στον φακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή