1.000 αγγεία κάτω από τα σύννεφα

1.000 αγγεία κάτω από τα σύννεφα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πού είναι το σπίτι σου; Πάνω στη Γη, κάτω από τα σύννεφα», λέει ο Παναγιώτης, ο «πρωταγωνιστής» του ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή, που ενέπνευσε την εικαστικό Δανάη Στράτου για την ομώνυμη εγκατάσταση, που αποτελεί την κύρια εικαστική έκθεση των φετινών Αισχυλείων. Η κοινή «κατοικία» των ανθρώπων που επικαλείται ο άστεγος Παναγιώτης ήταν ο κρίκος που συνέδεσε τους προβληματισμούς της εικαστικού σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση του 2015 και το αρχαίο παρελθόν της Ελευσίνας. «Στο ντοκιμαντέρ είδα για πρώτη φορά ότι οι τάφοι των παιδιών στην αρχαιότητα ήταν πήλινα αγγεία και αποφάσισα ότι αυτή θα ήταν η μορφή του έργου. Τα κεραμικά αγγεία προστάτευαν ανέκαθεν τα πολύτιμα αγαθά», σημείωσε η κ. Στράτου κατά τη χθεσινή παρουσίαση του φεστιβάλ. Περίπου 1.000 χειροποίητα πήλινα αγγεία, κατασκευασμένα από εξειδικευμένους Κρητικούς τεχνίτες του Θραψανού Κρήτης, συνθέτουν την εγκατάσταση «Πάνω στη Γη, κάτω από τα σύννεφα», σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη, και χαρτογραφούν μια διαδρομή στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Τα αγγεία σχεδόν ξεχειλίζουν με νερό, συμβολίζοντας το επίπεδο του ορίζοντα και την ένωση της Γης με τον ουρανό.

Η εγκατάσταση της κ. Στράτου, για την υλοποίηση της οποίας χρειάστηκε επιπλέον η μεταφορά 1.500 κυβικών μέτρων χώματος, θα ανοίξει τη φετινή διοργάνωση των 43ων Αισχυλείων (9/6), η οποία για τα επόμενα χρόνια θα συνδεθεί με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. «Δεν θα υπήρχε πολιτιστική πρωτεύουσα χωρίς τα Αισχύλεια», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσουκαλάς.

Με προϋπολογισμό που αγγίζει τις 350.000 ευρώ, τα Αισχύλεια θα παρουσιάσουν 60 εκδηλώσεις και το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τιμώμενη χώρα την Ιταλία.

Ενδεικτικά, θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Μια μέρα… όπως κάθε μέρα» σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Κότσιφα, το «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» της ομάδας C. For Circus, η «Συναναστροφή» της Λούλας Αναγνωστάκη, 50 χρόνια μετά το τελευταίο της ανέβασμα, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη, και ο «Φιλοκτήτης» από τη Μάρθα Φριντζήλα. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιαστούν επίσης οι παραστάσεις «Βάκχες», «Μήδεια», «Αλκηστη», «Ειρήνη», «Οιδίπους επί Κολωνώ» που θα ανεβούν στην Επίδαυρο. Από το μουσικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναυλίες των Γιάννη Αγγελάκα, Μάριου Φραγκούλη, Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Κώστα Λειβαδά, Γιάννη Κότσιρα, το «Φορτηγό» του Διονύση Σαββόπουλου αλλά και οι String Demons που διασκευάζουν γνωστές ροκ και χέβι μέταλ επιτυχίες για βιολί και τσέλο. Ντεμπούτο θα κάνει μια νέα ενότητα ηλεκτρονικής μουσικής, η «ΟΜΟΥ», με καλλιτέχνες της Ελευσίνας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το 5ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος θα παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων επικεντρωμένων στο έργο του Σοφοκλή.

​​Αισχύλεια 2017, έναρξη 9 Ιουνίου, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 8 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή