«Μελλοντολόγοι» αρχιτέκτονες για το αύριο των πόλεων

«Μελλοντολόγοι» αρχιτέκτονες για το αύριο των πόλεων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον οι λογοτέχνες που φαντάζονται –και καταγράφουν– μελλοντολογικές εικόνες από την ανθρωπότητα – βασισμένες, πάντως, στη μέχρι τώρα ιστορία αλλά και στα επιτεύγματα της επιστήμης. Σειρά παίρνουν και οι αρχιτέκτονες, οι κατεξοχήν «μελλοντολόγοι» των πόλεων και της ζωής μας. Με αυτό κατά νουν, η επιθεώρηση Blank Space Project κάλεσε αρχιτέκτονες απ’ όλον τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις πόλεις του μέλλοντος, ζητώντας να αφήσουν στην άκρη τα χαλινάρια της φαντασίας τους. Και το έκαναν. Μόνη προϋπόθεση, το μέλλον να μοιάζει οικείο στον σημερινό άνθρωπο.

Νικητής αναδείχθηκε ο Ουκρανός αρχιτέκτονας Μιχαΐλο Πονομαρένκο και το πρότζεκτ του «Last day». Ο Πονομαρένκο, που ζει στη Φλόριντα και ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική τοπίου, χρησιμοποιεί την κλασική ζωγραφική τέχνη για να δημιουργήσει χαοτικά τοπία με παράξενες κατασκευές που θυμίζουν εικόνες από graphic novels επιστημονικής φαντασίας. Αυτό που καταφέρνει ο Ουκρανός αρχιτέκτονας είναι ό,τι σχεδιάζει να μοιάζει όντως πραγματικό και ότι μπορεί κάπου… να υπάρχει. «Τα τοπία ανέκαθεν μου γεννούσαν την επιθυμία να τους προσθέσω κάτι παράδοξο, μη πραγματικό και υπερ-ανθρώπινο. Αυτές οι σατιρικές παρεμβάσεις μου κάνουν τον θεατή να αναλογιστεί το περιβάλλον και τη ζημιογόνο παρέμβαση του ανθρώπου σε αυτό», δηλώνει ο ίδιος. «Οι “Δακτύλιοι του Κρόνου” στη δική μου πρόταση αναπαριστούν την επιθυμία για επίπεδες επιφάνειες, αλλά σε μια πιο ποιητική, αισιόδοξη και φιλική εκδοχή», συμπληρώνει.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Τέρενς Χέκτορ, αρχιτέκτονα από το Σικάγο, ο οποίος δημιούργησε το πρότζεκτ «City walkers or The possibility of a forgotten domestication and biological industry» (Περιπατητές της πόλης ή Η πιθανότητα μιας λησμονημένης εξημέρωσης και βιολογικής βιομηχανίας), μια αφήγηση της αρχιτεκτονικής των «αισθήσεων». «Η πόλη σε αυτή την ιστορία ήταν μια εξερεύνηση του πολιτισμού και της αστικοποίησης αναφορικά με τη σχέση της ανθρωπότητας με φυσικά και βιολογικά συστήματα που υπάρχουν περισσότερο από τον ανθρώπινο κύκλο ζωής», λέει ο ίδιος.

Τρίτο βραβείο στους Γάλλους Αριάν Μερλ ντ’Ομπινιέ και Ζαν Μαλεϊρά, για το «Up above». Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία προσφύγων στον ουρανό, οι οποίοι χτίζουν σε νεφελώδη υψίπεδα για να ξεφύγουν από την καταπίεση και την ανισότητα στη Γη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή