Σύμπραξη Μαρίνας Καρέλλα – Τζακ Πίρσον στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Σύμπραξη Μαρίνας Καρέλλα – Τζακ Πίρσον στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως η εκπνοή της σεζόν δεν μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Ομως η γκαλερί Ζουμπουλάκη στο Κολωνάκι σε συνεργασία με τη γνωστή αίθουσα τέχνης του εξωτερικού Thaddaeus Ropac διοργάνωσε ένα πολύ ιδιαίτερο αφιέρωμα στην αρχή του καλοκαιριού, με δύο εικαστικούς που συνεκθέτουν τα έργα τους. Η Μαρίνα Καρέλλα και ο Τζακ Πίρσον φτιάχνουν ένα κοινό, ταιριαστό αφήγημα. Τίτλος του: «“for those of us who know, we know…”», εμπνευσμένο από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Τέμεθος, Αντιοχεύς· 400 μ.X.»

Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Πέμπτη, σε ατμόσφαιρα εγκάρδια και ζεστή, με την αριστοτεχνική φιλοξενία που προσφέρουν πάντα η Πέγκυ και η Δάφνη Ζουμπουλάκη.

Η παρουσίαση αυτή έχει μια ιστορική σημασία. Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που η Μαρίνα Καρέλλα παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά της, στην Ιταλία το 1966. Εκτοτε συνέχισε την πορεία της με εκθέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου από το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη μέχρι τις Βρυξέλλες και βέβαια την Ελλάδα. Οι πίνακες της Μαρίνας Καρέλλα μοιάζουν με παλίμψηστα, όπου εικόνες, μνήμες και σύμβολα γίνονται η βάση για τη δημιουργία νέων έργων· αποτυπώνουν τα θραύσματα μιας εποχής που δεν είναι τόσο μακρινή. Στόχος είναι να αποτελέσουν μια ιστορία, στην οποία ο ίδιος ο θεατής να θελήσει να εμπλακεί.

Η εικαστική παραγωγή του Τζακ Πίρσον εκτείνεται από τις λέξεις-γλυπτά σε εγκαταστάσεις, σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες. Τα έργα του που παρουσιάζονται στην έκθεση, κυρίως οι λέξεις-γλυπτά, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς του. Πρόκειται για δημιουργίες που ξεκίνησε στις αρχές του ’90 με γράμματα που διέσωσε από πινακίδες κινηματογράφων και εστιατορίων, τα καζίνο του Λας Βέγκας και άλλες εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις. Μαζί παρουσιάζεται και μία σειρά σχέδια σε χαρτί με τον γενικό τίτλο «Αντίνοος» και πέντε φωτογραφίες που αποπνέουν τη χαρακτηριστική αύρα αποπλάνησης και γοητείας, ιδιαίτερο γνώρισμα των εικόνων του.

Πλήθος φίλων της Μαρίνας Καρέλλα αλλά και του συζύγου της, του πρίγκιπα Μιχαήλ, έσπευσαν να δώσουν το «παρών» σε μια βραδιά που είχε και μια καλοκαιριάτικη, αιφνιδιαστική βροχούλα. Παρά τη ζέστη, η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη και θύμισε την παλιά, καλή εποχή των εγκαινίων.

Ο Αγγελος Δεληβορριάς, η Αλίκη Γουλανδρή και η Μαρία Εμπειρίκου ήταν εκεί. Ο πρέσβης και νυν πρόεδρος των φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Τάσος Κριεκούκης, ο νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας, οι ζωγράφοι Γιάννης Αδαμάκης, Μαρία Φιλοπούλου και Αντώνης Στεφάνου πέρασαν το κατώφλι της γκαλερί, μαζί με εκατοντάδες φιλότεχνους.

Η έκθεση στην γκαλερί της πλατείας Κολωνακίου θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή