Ζωγραφική και ποίηση σμίγουν στο Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου

Ζωγραφική και ποίηση σμίγουν στο Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανδρος είναι ένα ευλογημένο νησί όχι μόνο για τα ανέγγιχτα αποθέματα της φυσικής της ομορφιάς, αλλά και για το γεγονός ότι οι κάτοικοί της ανέπτυξαν ήδη από τον περασμένο αιώνα μια παράδοση ευεργεσίας προς τον ίδιο τους τον τόπο. Αρκεί να κάνει κάποιος έναν περίπατο στην αρχοντική της Χώρα για να δει την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Εμπειρίκειο Γηροκομείο, το Ιδρυμα Κυδωνιέως και βέβαια το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, το οποίο ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις (το 1979 η πρώτη πτέρυγα και το 1986 η δεύτερη), χάρις στο όραμα του μεγάλου συλλέκτη Βασίλη Γουλανδρή και της συζύγου του Ελίζας. Εκτοτε έχουν φιλοξενηθεί εκεί σπουδαίες εκθέσεις καλλιτεχνών μεγάλου διαμετρήματος, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Χοάν Μιρό, ο Ζορζ Μπρακ, αλλά και συμπατριωτών μας, όπως ο Γιάννης Μόραλης και ο Παναγιώτης Τέτσης. Φέτος ήταν η σειρά του Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985) με 110 έργα αλλά και κάποια από τα ποιήματά του, που παρουσιάστηκαν στο αφιέρωμα με τίτλο «Με τα Χρώματα του Λόγου και τον Λόγο των Χρωμάτων», που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, με πλήθος κόσμου.

Οικοδέσποινα στο κατώφλι του μουσείου ήταν η Φλερέτ Καραδόντη, αγαπημένη ανιψιά του ζεύγους Γουλανδρή, η οποία είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος. Ανθρωπος προσηνής και χαμηλών τόνων, κάνει πάντα ένα σύντομο καλωσόρισμα προς τους επισκέπτες και τον Τύπο. Στο πλευρό της στέκεται ο διευθυντής Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο οποίος έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο τόσο στην καθιέρωση του μουσείου της Ανδρου όσο και για να βρεθεί εντέλει η λύση για την ανέγερση του μουσείου των Αθηνών, το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμο. Την τιμητική της όμως είχε φέτος και η θυγατέρα του Μαρία Κουτσομάλλη, η οποία, έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό και εργαστεί σε μεγάλους διεθνείς οίκους πλειστηριασμών, έχει κάνει μια σειρά από εξαιρετικές επιμέλειες τα τελευταία χρόνια, όπως και στη φετινή έκθεση του Εγγονόπουλου.

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος, όχι μόνον δεν έχει απουσιάσει ποτέ από εγκαίνια του μουσείου στο Κυκλαδονήσι, αλλά είναι και η κεντρική ομιλήτρια στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πάντα γίνεται την επομένη ημέρα, πλαισιωμένη από προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ανδρου κύριος Θεοδόσης Σουσούδης, η κόρη του Νίκου Εγγονόπουλου, Ερριέττη Εγγονοπούλου, η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Κατερίνα Δελλαπόρτα. Ο Σωτήρης Σόρογκας, που υπογράφει ένα πολύ τρυφερό κείμενο για τον Εγγονόπουλο στον κατάλογο της έκθεσης, ήταν εκεί, όπως επίσης και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, αλλά και η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Το «παρών» έδωσαν και συλλέκτες όπως ο Αντώνης και η Αζια Χατζηιωάννου και ο Σωτήρης Φέλιος με τη σύζυγό του Λάρρυ, αλλά και η γκαλερίστα Ιλεάνα Τούντα, η Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη της Citronne στον Πόρο, η Μανίτα Χατζηφωτίου και το ζεύγος Κάρεν και Μάνου Μαυρίδη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή