Θραύσματα ομορφιάς και ιστορίας στη Θήρα

Θραύσματα ομορφιάς και ιστορίας στη Θήρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτιέστε πώς θα ήταν αν είχαμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να δούμε τις πιο όμορφες περιοχές της πατρίδας μας, ανέγγιχτες από τον τουρισμό και την ανοικοδόμηση θερινών κατοικιών; Η ζωγραφική του Γάλλου Ροζέ Τουρτ (1903-1972) που επισκέφθηκε τη χώρα μας λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –και την αγάπησε τόσο που αποφάσισε να εγκατασταθεί εδώ– μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ελληνικού κάλλους πριν από την τελική του αλλοίωση. Παρότι υπήρξε πολύ παραγωγικός καλλιτέχνης, η δουλειά του δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή και είναι τύχη αγαθή που την ερχόμενη εβδομάδα, το Ιδρυμα Θήρας, «Πέτρος Μ. Νομικός» διοργανώνει σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη την έκθεση «Roger Tourte. Κυκλάδες νησιά του Αιγαίου». Πρόκειται για 80 αναπαραγωγές από τα πρωτότυπα έργα των υδατογραφιών του, τα οποία θα φιλοξενηθούν στα περίφημα τουνέλια του Ιδρύματος από την 1η Ιουλίου.

Ο Τουρτ άφησε πίσω του ένα μεγάλης καλλιτεχνικής, ιστορικής και εθνικής σημασίας έργο, έχοντας απεικονίσει με χρωματικό πλούτο σε υδατογραφίες (gouache) τις ομορφιές και το φως των νησιών μας του Αιγαίου, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδος. Τις όψεις αυτές τις απέδωσε σε πάνω από 5.000 διαφορετικούς πίνακες, που ζωγράφισε ζώντας μόνιμα στην Αθήνα 35 χρόνια, δηλαδή τη μισή ζωή του. Γεννήθηκε το 1903 στην Καμπανία της Γαλλίας και πήρε διπλώματα Ζωγραφικής και Αρχιτεκτονικής από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Ρενς και των Παρισίων. Λίγα χρόνια πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήλθε ως τουρίστας στον τόπο μας και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που άλλαξε τη ζωή του για πάντα.

Αρχαία μνημεία και ερείπια, λουλούδια της ελληνικής υπαίθρου, εκκλησίες ιστορικές, αλλά και μοναχικά παρεκκλήσια, λιμανάκια ερημικά ή πολυσύχναστα, εσωτερικά και εξωτερικά νησιώτικων και ηπειρωτικών σπιτιών, λεπτομέρειες περιστερεώνων και άλλων αρχιτεκτονικών παραδοσιακών στοιχείων, εικονίζονται στα έργα του. Είχε ένα δικό του πλεούμενο και ταξίδευε μόνος του στους πιο απομονωμένους όρμους με τα σύνεργά του στο χέρι για να ζωγραφίζει εκ του φυσικού. Ο Τουρτ συνήθιζε να φτιάχνει ημερολόγια και ευχετήριες κάρτες και έτσι τα πρωτότυπα έργα του, αλλά και οι λιθογραφικές σμικρύνσεις κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων όταν ολοκληρωνόταν η εκτύπωσή τους. Χιλιάδες Ελληνες και ξένοι κράτησαν στα χέρια τους τις κάρτες αυτές, οι οποίες υπήρξαν η καλύτερη διαφήμιση του τόπου μας για δεκαετίες.

Δυστυχώς, το έργο του παρέμεινε διεσπαρμένο σε αυτά τα μικρά τεκμήρια ομορφιάς, τα οποία είναι δύσκολο να ανασυνθέσει κανείς σε ένα σύνολο. Ευτυχώς, το Ιδρυμα Νομικού αλλά και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη έκαναν αυτήν την προσπάθεια για να ενώσουν ξανά τα θραύσματα αυτής της ομορφιάς. Η έκθεση στη Σαντορίνη θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή