Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Αποσπόρη με τίτλο «Méditerranée»

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Αποσπόρη με τίτλο «Méditerranée»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εκθεσιακό χώρο Art Space / Studio 265 στην Παροικιά της Πάρου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2016, εγκαινιάζεται το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Αποσπόρη με τίτλο «Méditerranée».

Την διοργάνωση έχει η life coach και fashion blogger Άννα Κοντολέων και την επιμέλεια η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

«Δουλεύοντας με τον ενδελεχή τρόπο του βυζαντινού αγιογράφου και υποστηρίζοντας με δεινή σχεδιαστική δεξιότητα κάθε διαφορετικό θεματικό στοιχείο που καθηλώνει το βλέμμα του, ο Νεκτάριος Αποσπόρης μετατρέπει έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων σε εμβληματικές συμβολικές επιφάνειες που εγκαλούν τον θεατή σε ενατένιση και σιωπή.

Επιλέγοντας το χρυσό ή το ασημένιο βάθος ως μια πολύτιμη κοινή χώρα εκλεκτικιστικής μνήμης και λιτής αφήγησης, ο Αποσπόρης δημιουργεί μια νέα ενότητα έργων με εύγλωττη εικονοποιητική αυτοτέλεια και εντατική συμβολιστική δύναμη.

Οι χρυσοί και οι αργυροί τόποι του Νεκτάριου Αποσπόρη, όπου η υποδόρεια κορύφωση κάθε στιγμής μετατρέπεται σε σπάνιο ζωγραφικό ανάθημα, αποτελούν ενδοσκοπικές ενδελέχειες κατοικημένες από αρχαίους ελληνικούς μύθους και μικρές προσευχές του καθημερινού βλέμματος. 

Το σύμπαν του νέου ζωγράφου, σχεδόν μεταφυσικό, συντάσσεται με τη βοήθεια ενός προσωπικού ιδιωτικού αλφάβητου, κατάστικτου από ανεξερεύνητες χρυσαφένιες ακτές και οργανικές νησίδες βράχων, από ριπίδες χρυσών φύλλων ελιάς, αργυρές θαλασσινές ρυτιδώσεις και ρυθμικές  αντανακλάσεις σελήνης, από ρωμαλέους ίσκιους αιωνόβιων πευκώνων και σκοτεινούς ραδινούς όγκους κυπαρισσιών, από πλοκάμια λιγνών κλαδιών που θροΐζουν στον άνεμο.

Αναζητώντας το ποιητικό ελάχιστο της εικόνας, ο καλλιτέχνης προτείνει μια στιλπνή εικονοποιία που εισχωρώντας στην καρδιά μιας προσωπικής ελληνικής γεωγραφίας εγγράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη του θεατή», σημειώνει η Ίρις Κρητικού για το έργο του ζωγράφου.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Αποσπόρη με τίτλο «Méditerranée»-1

Ο Νεκτάριος Αποσπόρης γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γαλλίδα και φοίτησε στο «ÉCOLE NATIONALE SUPÉRIEURE DES BEAUX-ARTS PARIS».

Από το 2011 έως και σήμερα έχει παρουσιάσει 10 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις σημαντικότερες στην Galerie Neuf, της πόλης Nancy Lorraine στη Γαλλία υπό την αιγίδα του γαλλικού κράτους, στο Βουλευτικό Ναυπλίου καθώς και στις Δημοτικές Πινακοθήκες Μυκόνου, Πειραιά και Κορίνθου, υπό την αιγίδα της Unesco σε επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

Ταυτόχρονα έχει συμμετάσχει και σε 16 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Λονδίνο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γουαδελούπη, Μαρτινίκη, Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία καθώς και στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου.

Art Space / Studio 265

Στα ιδιόκτητα γραφεία του αρχιτεκτονικού γραφείου Studio 265, που απαρτίζεται από τους αρχιτέκτονες Βαζαίο Πετρόπουλο, Δημήτρη Καρέλη, Νίκο Χατζηδήμο και τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Σμυρνή, δημιουργήθηκε το Art Space / Studio 265, με την αρμονική συνύπαρξη αρχιτεκτονικής και τέχνης σε έναν διώροφο μοντέρνας αισθητικής χώρο, όπου νέες ιδέες και προτάσεις φιλοξενούνται με στόχο τη δόμηση ονείρων μέσω της τέχνης.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Art Space / Studio 265 αποσκοπούν να αναδείξουν την υπέροχη ιστορία, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, το φως και τη μαγική ενέργεια της Πάρου με τη δύναμη της τέχνης και να συνδέσουν τον τουρισμό με τον πολιτισμό.

Art Space / Studio 265

Επαρχιακή οδός Παροικιάς–Νάουσας, 300 μ. μετά τον κόμβο Νάουσας–Λευκών, Πάρος, Tηλ: 22840 24331, email: [email protected]

Εγκαίνια: 1 Ιουλίου 2017, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 1 – 30 Ιουλίου 2017

Υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π)

Χορηγοί: Legrand, Frezyderm, Expa, Π.Ν. Σάκκουλας, BC Brothers Company S.A., Αγροκτήματα Πάρου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Fay’s Control, In2life, That’s Life, Art&Life, Popaganda, ParosWeb, Art22

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή