Ενα συγκινητικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από 100 έργα του Ροζέ Τουρτ

Ενα συγκινητικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από 100 έργα του Ροζέ Τουρτ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νησιά, μαγευτικά νησιά, που μια κρυστάλλινη κορδέλα τα χωρίζει από τη στεριά, νησιά ατημέλητα όπου η ανάπαυλα συνομιλεί με τον ίσκιο. Περιπλάνηση άσκοπη και νωχελική», γράφει ο Γάλλος ποιητής Πολ Βερλέν, συγκαιρινός του Μαλαρμέ και του Ανατόλ Φρανς. Oι στίχοι του ενέπνευσαν έναν συμπατριώτη του, τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Ροζέ Τουρτ (1903-1972), στην περιήγησή του στο ελληνικό αρχιπέλαγος. Το Αιγαίο τον συγκίνησε σε τέτοιο βαθμό, που, αν και ήρθε ως επισκέπτης στη χώρα μας λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισε εντέλει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα μόνιμα. Εζησε 35 χρόνια στην πατρίδα μας, μέχρι και τον θάνατό του.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανε χιλιάδες ακουαρέλες με θέμα τις ομορφότερες γωνιές των Κυκλάδων –και όχι μόνον– τις οποίες χρησιμοποιούσε για να εκτυπώσει ημερολόγια ή σειρές από καρτ ποστάλ. Γνώρισαν τεράστια επιτυχία και έγιναν ο καλύτερος πρέσβης του ελληνικού κάλλους σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε η τουριστική ανάπτυξη. Καθώς είχε δικό του πλεούμενο και λάτρευε τη θάλασσα, έκανε ο ίδιος εξορμήσεις με τα σύνεργά του και ζωγράφισε εκ του φυσικού όλα τα νησιά, παρθένα και έρημα. Κάποια από τα πρωτότυπα έργα του, τα τοποθετούσε ο ίδιος σε μεγάλα βιβλία (40×60 εκ.), συμπεριλαμβάνοντας σε κάθε σελίδα δύο ή και τρεις ακουαρέλες με δικές του σημειώσεις. Ενα εξ αυτών δωρήθηκε από τον Γεώργιο Βλάχο της «Καθημερινής» στον Σαντορινιό εφοπλιστή Μάρκο Νομικό το 1949 ως τεκμήριο φιλίας για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Σχεδόν επτά δεκαετίες αργότερα, ο γιος του Πέτρος Μ. Νομικός διοργανώνει μια πολύ τρυφερή έκθεση στη Σαντορίνη με 100 αναπαραγωγές σε μεγάλο μέγεθος από 100 έργα του Τουρτ. Το αφιέρωμα με τίτλο «Roger Tourte. Κυκλάδες νησιά του Αιγαίου», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το Σάββατο 1η Ιουλίου στα τουνέλια του Συνεδριακού Κέντρου «Π. Μ. Νομικός» στα Φηρά. Η αρωγή της βιβλιοθήκης αυτής ήταν σημαντική διότι έχει στη συλλογή της άλλα τρία βιβλία, ενώ ορισμένα υπάρχουν και στη συλλογή του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία το θέμα ταιριάζει απολύτως με τον τόπο της φιλοξενίας της. Οι επισκέπτες αφήνουν πίσω την υπέροχη θέα που έχει το συνεδριακό κέντρο προς την Καλδέρα για να μπουν μέσα στις δροσερές σήραγγες. Παλαιότερα ένα μέρος τους χρησιμοποιείτο ως κάναβα για σαντορινιό κρασί. Μετά την ανακατασκευή του οικήματος του συνεδριακού, τα τουνέλια μετατράπηκαν σε έναν εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο, στον οποίον παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν ειδικές αναπαραστάσεις των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου αλλά και μια έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Μπομπ Μακέιμπ.

Το τωρινό αφιέρωμα στα έργα του Ροζέ Τουρτ δίνει έμφαση στις εικόνες της Θήρας αλλά εκπροσωπούνται σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων: από τη Μήλο και την Κίμωλο μέχρι τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Γυάρο, τη Δονούσα και τη Δήλο. Είναι ένα πολύ συγκινητικό ταξίδι στον χρόνο, σε μια εποχή όπου οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών ήξεραν να συμβιώνουν με τη φύση και όχι να προσπαθούν να της επιβληθούν.

​​Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή