Το Γουέστμινστερ ατενίζει το μέλλον

Το Γουέστμινστερ ατενίζει το μέλλον

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το BDP (Builiding Design Partnership), κέρδισε τον διαγωνισμό για την πλήρη αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του Ανακτόρου του Γουέστμινστερ, ή άλλως του Βρετανικού Κοινοβουλίου με έμβλημα το Big Ben.

Είναι η πρώτη τέτοιας έκτασης και απαιτήσεων παρέμβαση στο ιστορικό συγκρότημα του Λονδίνου από την εποχή που χτίστηκε (1840-1870) έως σήμερα. Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και το BDP προκρίθηκε έναντι ισχυρών, επίσης, γραφείων όπως των Foster and Partners.

Ο επικεφαλής αρχιτέκτων του BDP, Tim Leach, λέει πως «είναι τεράστια τιμή να σου εμπιστεύονται τη θωράκιση του Ανακτόρου του Γουέστμινστερ, αυτού του διεθνούς συμβόλου της δημοκρατίας και των κοινών αξιών της κοινωνίας μας». Το αρχιτεκτονικό γραφείο BDP απασχολεί 950 άτομα, ανάμεσα στα οποία αρχιτέκτονες και πλήθος άλλες ειδικότητες, γεγονός που το καθιστούν αξιόμαχο καθώς το τιτάνιο έργο αποκατάστασης του Βρετανικού Κοινοβουλίου είναι μία σύνθετη προσέγγιση που απαιτεί εποπτεία και συντονισμό πολλών εξειδικευμένων εργασιών. «Το νέο μας καθήκον τώρα», λέει ο Tim Leach, «είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του Κοινοβουλίου και των επισκεπτών του και να αποκαταστήσουμε αυτό το ιστορικό έμβλημα για όλες τις μελλοντικές γενεές». Το ΒDP θα προχωρήσει σε μία πολλαπλή παρέμβαση που θα περιλαμβάνει τα πάντα, αρχιτεκτονική αποκατάσταση, στατική επάρκεια, μηχανολογική αναβάθμιση, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μελέτες φωτισμού και ακουστικής, διαμόρφωση εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου.

Προβλήματα παλαιότητας

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, καθώς το Ανάκτορο του Γουέστμινστερ παρουσίαζε προβλήματα παλαιότητας και όλα του τα συστήματα, ηλεκτρολογικά, θέρμανση, αερισμός, αποχέτευση, υδραυλικά, χαρακτηρίζονταν εξαιρετικά παρωχημένα. Το μνημειακό συγκρότημα, το οποίο ταυτίζεται στη συνείδηση του παγκόσμιου κοινού με το Big Ben, αποτελεί επίτευγμα της βικτωριανής περιόδου. Χτίστηκε στη θέση προγενέστερου κτίσματος, το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 1834. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Τσαρλς Μπάρι, κορυφαίας μορφής του 19ου αιώνα, ο οποίος κέρδισε το προνόμιο να σχεδιάσει το Κοινοβούλιο έπειτα από διαγωνισμό. Ο Μπάρι υπέγραψε πλήθος κτιρίων στη Βρετανία και θεωρείται εισηγητής της αισθητικής και της ρυθμολογίας της Ιταλικής Αναγέννησης στη Βρετανία ήδη πριν από την ανάρρηση της Βικτωρίας στον θρόνο, συνεπεία των μεγάλων περιηγητικών του ταξιδιών στην Ιταλία και στην Εγγύς Ανατολή. Στην περίπτωση, όμως, του Ανακτόρου του Γουέστμινστερ, ο Μπάρι κάνει χρήση του νεογοτθισμού, στην τελειότερη εκδοχή του, χάρη και στη συμβολή του Augustus Pugin, του εισηγητή επί της ουσίας και ιδεολογικού υπέρμαχου της αναβίωσης των μεσαιωνικών ρυθμών. Ο συνδυασμός της δουλειάς αυτών των δύο ανδρών έδωσε στο Λονδίνο το κτίριο του Κοινοβουλίου σε μία αγαστή σύμπνοια ακαδημαϊσμού, εθνικής ιδρυτικής ιδέας και αστικού εμβλήματος με συσπειρωτικές επιδράσεις και συμβολική αφηγηματικότητα. Τώρα, η πολυπληθής ομάδα του BDP καλείται να μεταλαμπαδεύσει εκσυγχρονισμένο τον μύθο αυτού του αρχιτεκτονήματος κάνοντας χρήση της υψηλότερης τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή