Εντυπωσιακός μυκηναϊκός τάφος ανακαλύφθηκε στον Ορχομενό

Εντυπωσιακός μυκηναϊκός τάφος ανακαλύφθηκε στον Ορχομενό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τάφος που αποκαλύφθηκε στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων κοντά στον Ορχομενό, φυλάσσεται μέρες τώρα από το αστυνομικό τμήμα Λιβαδειάς. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας όπως και η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή προσπαθούν να αποτρέψουν πιθανό αρχαιοκαπηλικό χτύπημα. Η κατασκευή του είναι μνημειώδης. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που βρέθηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο ένατος σε μέγεθος θαλαμοειδής από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια. Ο λαξευτός δρόμος 20 μέτρων που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο είναι εντυπωσιακός μαζί με την 42 τ.μ. αίθουσα, όπου τις τέσσερις πλευρές της περιτρέχει πεζούλι καλυμμένο με πηλοκονίαμα. Το αρχικό ύψος της οροφής σε σχήμα δίρριχτης στέγης υπολογίζεται στα 3,5 μ. ενώ η κατάρρευσή της ήδη από την αρχαιότητα έδωσε στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6,5 μ. Διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, όμως προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις.

Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, όταν ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Ιωάννης Παπαδόπουλος σχεδίαζε στην έκτασή του τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, λέει στην «Κ» η δρ Αλεξάνδρα Χαραμή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Στις πρώτες κιόλας έρευνες, ο εργατοτεχνίτης της εφορείας Γιάννης Παναγιωτόπουλος διέκρινε κάποια στοιχεία που δήλωναν ταφή.

Ο άνδρας που τάφηκε εκεί υπολογίζεται ότι ήταν 40-50 χρόνων. Γύρω του εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, τμήματα από χαλινάρια αλόγων, εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και σφραγιστικό δαχτυλίδι. Οι επιστήμονες προβληματίζονται για τα κοσμήματα «γιατί συνήθως τα συναντάμε στις γυναικείες ταφές. Εδώ όμως έχουμε ανδρική. Εχουμε το ύψος του νεκρού, γνωρίζουμε ότι ήταν εύσωμος και επιπλέον ο μεγάλος αριθμός κοσμημάτων που ήρθαν στο φως, δείχνει τον πλούτο αλλά και την κοινωνική του υπόσταση στο ανάκτορο του Ορχομενού». Η μελέτη αρχίζει σύντομα, μετά τη συντήρηση και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. «Εικάζουμε ότι ανήκε σε αξιωματούχο του μυκηναϊκού ανακτόρου του Ορχομενού».

Το ύψος του μνημείου και η δίρριχτη στέγη μαρτυρούν ότι «ο τάφος που χτίστηκε στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. προοριζόταν για την ταφή ενός σημαντικού ανθρώπου με εξουσία που ανήκε στο σημαντικό ανάκτορο του Ορχομενού», εξηγεί η κυρία Χαραμή. Ολα θα μελετηθούν, ακόμη και το ότι δεν βρέθηκε γραπτή μυκηναϊκή κεραμική στον τάφο. Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η δρ Αλεξάνδρα Χαραμή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ Γιάννης Γαλανάκης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τους υπεύθυνους πλαισιώνουν η Κ. Καλλιγά (εφορεία Βοιωτίας), ενώ η ομάδα της Βρετανικής Σχολής συμπληρώνεται από τον Π. Καρκάνα και την Ι. Μουτάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή