Ενας αποκλεισμός που δεν προωθεί την πολυφωνία

Ενας αποκλεισμός που δεν προωθεί την πολυφωνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι όμως πράγματι «ακατάλληλα» για μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες; Ο λόγος για τα 12 έργα γνωστών Ελλήνων γελοιογράφων, που επρόκειτο να παρουσιαστούν στο πλαίσιο επετειακού αφιερώματος για τα 60 χρόνια της Ενωσης, αλλά απορρίφθηκαν από την κοσμήτορα Catherine Bearder.

Οπως κατήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Στέλιος Κούλογλου, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της έκθεσης μαζί με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric, η κ. Bearder κλήθηκε να αξιολογήσει τις προτεινόμενες συμμετοχές (διαδικασία προβλεπόμενη από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου). Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής έδωσε την έγκρισή της μόνο για 16 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων δημιουργών, επικαλούμενη ένα άρθρο περί «εμπρηστικού περιεχομένου».

Οι απορριφθέντες

Ανάμεσα στους απορριφθέντες, οι Γεωργοπάλης, Σπύρος Ορνεράκης, Στάθης και ο σκιτσογράφος της «Κ» Ηλίας Μακρής. Μέρος της έκθεσης «Sweet Europe», που παρουσιάστηκε τον Μάιο στο μετρό Συντάγματος, τα επίμαχα σκίτσα πράγματι καταπιάνονται με «σκοτεινές» πτυχές της ζωής στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η ανεργία, η ξενοφοβία και η άνοδος του νεοναζισμού. Αν και δεν εμπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον της Ενωσης, εκφράζουν τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων και ο αποκλεισμός τους από τη διοργάνωση σίγουρα δεν προωθεί την πολυφωνία. Αλλωστε, στόχος της γελοιογραφίας ήταν ανέκαθεν να προκαλέσει και να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα.

«Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo, όλη η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του Τύπου, βροντοφώναξαν “Je Suis Charlie”», υπογραμμίζει ο Ηλίας Μακρής.

«Τώρα με τη στάση του το Ευρωκοινοβούλιο, διά της κοσμήτορος Catherine Bearder, απέδειξε δυστυχώς το αντίθετο». Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων θέτει ερωτήματα σχετικά με «τα κριτήρια με τα οποία λογοκρίθηκε η μισή σχεδόν ελληνική συμμετοχή».

Η «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την κ. Bearder, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή